Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risöcampingen i Sollefteå - fullbokad turistmagnet

I Ångermanland finns många platser att besöka och några av dem drar extra många turister till sig. Allehanda.se har besökt några av dem i serien "Turistmagneterna".

Annons

Campingen på Risön i Sollefteå är populärt bland sommarturisterna. Midsommarhelgen och juli månad är de perioder som går allra bäst. Då är det fullbokat nästan jämt. Och vill man bo på campingen under nipyreveckan gäller det att vara ute i god tid. Väldigt god tid.

- Nu under nipyran är det alltid förbokat. Det kan vara förbokat flera år i förväg. Nu ringer folk och bokar plats för 2018 och 2019, säger Josefin Gustafsson som jobbar i receptionen på campingen.

Turisterna som kommer hit är från hela Sverige, men också från Norge. Och antalet norrmän som vill campa alldeles intill älven blir allt fler, menar Josefin Gustafsson. Familjerna Sund och Berntsen kommer från Vega i Nordnorge. Monica Sund och hennes familj är här för femte året och trivs bra på campingen på Risön.

– Vi har skrytit om att det är så fint här, så nu har vi fått med oss fler, säger hon.

Ruth, Bjarne och Sander Berntsen är här för andra gången och Anita Berntsen med sin familj är här för första gången. De planerar mest att slappa, och bada såklart.

– Jag ska bada, cykla och köpa slush, säger Eirin Sund.

Marte Brå, Sten Lorentzen, Sander Berntsen, Eirin Sund, Andrine Möller, Bjarne Berntsen, Conrad Sund, Svein-Åge Sund, Monica Sund, Elvira Sund, Anita Berntsen och Ruth Berntsen med hundarna Ida, Amie, Scarlett och Tik-Tik.

Hoppborgen är populär bland de yngre campinggästerna. Kaj-Martin Gåsbakk gillar att öva på volter och trixa i den.

Familjen Winqvist Jallow från Härnösand kom hit på måndagen. De var här för två år sedan, men i år ska de stanna lite längre än sist. Tre stugnätter istället för en. Tea Winqvist Jallow gillar att få träffa sina kompisar när hon är här.

– Jag brukar vara i lekparken och med mina kompisar, säger hon.

Mamma Linda Winqvist ser fram emot att bara vara hemmifrån och ta det lugnt. Men hon funderar också på att prova campingens nyhet.

– Jag är sugen att hyra en sådan där stå-upp-paddel och prova det, säger hon.

Pa Jallow, Linda Winqvist, Tea Winqvist Jallow och Morris Winqvist Jallow ska spela biljard i väntan på att regnet slutar.

Josefin Gustafsson tror att campingens popularitet beror mycket på läget.

– Det är nära stan, 200 meter över bron så är du inne i centrum. Och att det är nära vattnet. Just läget är väldigt omtyckt, säger hon.

Älven drar många turister till campingen i Sollefteå, både för bad, fiske och den fina utsikten.

Det finns också ett stort utbud av närliggande aktiviteter på Risön som drar turister. De aktiviteter som campingen erbjuder är bland annat gokart, uthyrning av kanoter, kajaker och cyklar, tillgång till tennisbanor och klättertorn. Det tempererade badet och minigolfbanorna som ligger alldeles i närheten drivs inte av campingen, men är populära bland turisterna. Också fisket såklart.

– Älvfisket är populärt och lockar mycket, säger Josefin Gustafsson.

Josefin Gustafsson har märkt av campingens ökade popularitet bland turisterna under de fyra år hon jobbat i receptionen.

Josefin Gustafsson har säsongsjobbat i receptionen på campingen i fyra år. Hon trivs för det mesta bra, men under högsäsongen blir det såklart mycket att göra.

– Det är jätteroligt, jag älskar att träffa folk från olika delar av Sverige. Men under den här perioden är det stressigt, det ska man inte sticka under stolen med, säger hon.

För sex år sedan togs campingen över av Anita Löfstedt och Anders Svensson, som driver den fortfarande. Idag finns omkring 240 boplatser på campingen, spridda på husvagns-, tält- och stugplatser. I receptionsbyggnaden finns numera en butik och en restaurang som vissa helger har trubadurkvällar. Enligt Josefin Gustafsson går det bara bättre och bättre för campingen. Sedan hon började säsongsjobba på campingen har hon märkt av det ökade trycket.

– Det har gått jättebra i år. Det fortsätter att vara högtryck, säger hon.

Mer läsning