Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reumatism kan vara som att ha vassa stenar i skon

Annons
Reumatism kan vara som att ha vassa stenar i skon

Försök att leva ett normalt liv och gå med vassa stenar i skorna, en galge i ryggen, hopbundna knän och fingervantar fyllda med bomull.

Så kan nämligen livet för en reumatiker te sig.

I går hade Sollefteåborna möjlighet att prova hur det kan kännas att vara reumatiker.

I år är det Reumaår vilket betyder att reumatiska sjukdomar aktualiseras och belyses för allmänheten med föreläsningar, informationssträffar och annat.

Den lokala reumatikerföreningen i Sollefteå ordnade igår en provapådag där allmänheten hade möjlighet att känna hur det känns att vara handikappad med onda leder, värkande fötter, armar som inte går att lyfta, ben som timmerstockar, stela fingrar.

Reumatism är samlingsnamnet på flera sjukdomar.

Gunilla Norlander och Kristina Hallström lider båda av fibromyalgi. Det är en form av reumatism som inte syns utanpå. Det är både en för- och nackdel.

- Man ser helt frisk ut och folk som inte känner en har svårt att förstå att man inte mår bra, säger Kristina Hallström.

Fibromyalgin är gåtfull. Den har genom tiderna haft många namn och man vet fortfarande inte vad den beror på. Det finns heller inga prover som visar på fibromyalgi.

- Det tog väldigt många år innan jag fick en diagnos och det var jobbigt att inte veta vad det var för fel. När läkaren äntligen fastslog fibromyalgi kändes det faktiskt som en lättnad, säger Gunilla Norlander.

Kristina Hallström har samma erfarenhet: många undersökningar, många läkarbesök, otaliga träningsmetoder.

Det viktigaste symtomet på fibromyalgi är en svår muskelvärk och ömhet som inte vill släppa. Den kan vara molande, svidande, brännande eller i bland som kramp.

- Man lär sig på något sätt att leva med smärtan, man måste ju, men man sörjer allt man inte kan göra, säger Gunilla som måste avstå från mycket som hon gillar: fjällvandra, jobba i trädgården, åka skidor.

- Man går faktiskt igenom ett sorgearbete över allt det man måste försaka, säger hon.

Reumatikerförbundet i Sollefteå är en ljusglimt för många. De träffas och har roligt tillsammans. De går på restaurang, gör små utflykter, besöker utställningar med mera.

Det var inte många som dök upp för att prova på hur det känns att vara reumatiker. Kommunfullmäktiges ordförande Gunvor Eriksson var en av de få besökande.

Hon försökte öppna en medicinburk med lovikavantar på.

Det var svårt.

maria wennberg

0620/25793

maria.wennberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons