Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restaurangägare utpressad

/

Ägaren till den stängda fiskrestaurangen Sjöboden i Sollefteå har utsatts för mordbrand, misshandel, utpressning och hot.
Nu söker polisen vittnen till en anlagd brand i Bollstabruk i november och en grov misshandel inne på restaurangen natten mot annandag jul.

Annons

Polisen tror att misshandeln och mordbranden hör ihop och sätter de båda händelserna i samband med varandra. Branden inträffade natten mot den 9 november i fjol.

– Det var en anlagd brand, det började brinna på flera ställen samtidigt och huset brann ner till grunden. Hade det varit någon hemma under natten så hade det gått illa, säger Lars Andersson, chef för bedrägeriroteln hos polisen.

Dessbättre var huset tomt den natten. Den 50-årige restaurangägaren äger huset, men bor inte normalt i det. Hans bostad är i en annan del av Kramfors kommun

Nästa händelse inträffade inne på restaurang Sjöboden natten mot annandag jul. Restaurangen var stängd för kvällen och enligt polisen fanns personal på plats, bland annat ägaren, som ägnade sig åt inventering. Då dök plötsligt ett par män upp som tog sig in i restaurangen och misshandlade restaurangägaren grovt. Enligt vad allehanda.se erfar användes bland annat ett basebollträ.

– Jag kan säga så mycket att de använde tillhyggen, säger Lars Andersson.

Den misshandlade mannen utsattes för kraftigt våld och tvingades uppsöka sjukhus. I ytterligare ett par dagar drev han restaurangen. Men på nyårsdagen stängdes den och mannen och hans familj befinner sig sedan dess på okänd ort.

– De känner sig inte trygga, förklarar Andersson.

Ganska sent kom händelserna till polisens kännedom och de har nu hållit flera förhör. Polisen har konstaterat att restaurangägaren utsatts för utpressning. Någon, eller några, har hotat mannen och krävt honom på pengar. Hur mycket pengar det handlar om vill inte polisen uppge.

Finns det någon utpekad misstänkt?

– Nej, det finns det inte. Men vi är nu intresserade av vittnesiakttagelser både till den anlagda branden och till den grova misshandeln i restaurangen i december, säger Lars Andersson.

Restaurangägaren själv har enligt polisen inte kunnat namnge de som hotat honom.

Varför har han hotats?

– Vi arbetar utifrån flera teorier. Men vi vill inte gå ut med dem i det här läget. Vi vill att eventuella vittnen hör av sig först, säger Lars Andersson.

Har målsägaren polisbeskydd just nu?

– Jag vet faktiskt inte hur det ligger till med det.

Restaurang Sjöboden öppnade i mitten av oktober. Det blev snabbt en populär lunchrestaurang med sin speciella nisch. Förvåningen var stor när restaurangen i början av januari helt plötsligt stängde.

Personal som allehanda.se pratat med hade då ingen aning om varför den stängt och de fick själva inte tag på sin arbetsgivare. allehanda.se har också försökt nå ägaren för en kommentar, dock utan att lyckas.

I kväll, onsdag, tas fallet upp i TV 3:s kriminalprogram Efterlyst. Där medverkar bland annat Lars Andersson som berättar om händelserna, att man sätter dem i samband med varandra och att det behövs tips eller annan information för att gå vidare.

Mer läsning

Annons