Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reseledagen firades med kams

/
  • Marthin Jönsson, John Sjödin och Elisabeth Elfving med varsin portion Reselekams
  • Spelmanslaget med tre generationer Sundelinare underhöll
  • Hjördis Olofsson färgar garn med olika svampar och får härliga nyanser att sticka med

Kön till kamsen var lång när Resele hembygdsförening arrangerade den årliga Reseledagen på söndagen.

Annons

– Kamsen är ett måste, men det skall vara med mese, säger Elisabeth Elfving – men får inte medhåll av alla. Någon vill ha fläsk till kamsen, för andra är lingonsylten viktig. Men kams skall det vara på Reseledagen. Ett och annat rullrån fick avsluta måltiden.

Hembygdsgården "Fjället" bjöd på uppehållsväder, men vindarna blåste kalla, vilket inte hindrade Reselebor från när och fjärran att träffas.

Dagen inleddes med friluftsgudstjänst och sedan fortsatte dagen med servering, ponnyridning, de olika loppisarna öppnade allteftersom. Ett lotteri med hantverksprodukter gick som smör i solsken och alla hantverkare fick sin beskärda del av uppmärksamheten. I de olika stånden fanns allt från hemvävt till honung, från Reseleminnen i form av böcker och film från revyerna. Byalaget gjorde reklam för bygden och Spelmanslaget - med tre generationer Sundelinare bakom instrumenten - visade prov på sin fina musikalitet och rika skatt av gånglåtar, valser och polskor.

Hembygdsgården ligger högt ovanför älven med den omstridda Moforsenbron i blickfånget och har i åratal varit samlingspunkt för aktiviteter, både vinter och sommar.

Varje onsdag och söndag har hembygdsgården öppet och föreningen passade också på att visa uppmärksamhet på en monter på Murberget med Reselesonen Hanke Flodströms figurer.

Mer läsning

Annons