Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordtidig premiär för Junsele djurpark

Av tradition brukar de öppna till midsommar. Men i år blir det tidigare än så. Redan i morgon, lördag den 4 juni, slår Junsele djurpark upp portarna för säsongen.

Annons

- Midsommar kommer väldigt sent i år så en del av säsongen skulle redan vara över om vi väntade så länge, säger Ulf Henriksson, ägare till djurparken.

Eftersom det brukar vara svårt att få besökare före midsommar har djurparken gjort en specialsatsning och sålt familjepaket de tre helger som inträffar före midsommar. Det visade sig var en lyckad idé.

- Det har sålt jättebra och då kan vi ha parken öppen och då öppnar vi naturligvis för alla. Vi har till att börja med öppet på helgerna och från midsommar alla dagar i veckan, säger Henriksson.

Djurparken äger även campingen och fritidsbyn intill. Genom att erbjuda boende där och aktiviteter i parken har man kunnat locka familjer att komma en fredag-söndag till Junsele.

- Vi ska se om vi gör något liknande till hösten för att förlänga säsongen även åt det hållet. Vi stänger annars i mitten av augusti, säger Ulf Henriksson.

Kamelerna vill hälsa

Hur är läget i parken inför årets säsong?

- Jag tycker att det ser bra ut, vi är förberedda. Några stora nyheter har vi inte i år. Men en mindre nyhet är att vi kommer att ha kvällsöppet på bondgården och fiket om det är bra väder. Då ordnar vi aktiviteter där. Dessutom har vi börjat sälja möjligheten att mata tigrarna, säger Ulf Henriksson.

Ett mindre sällskap får följa med bakom kulisserna och hjälpa till att mata och sköta tigrarna. Också det brukar vara populärt.

Tigern Simba tappade sin svans för några år sedan

Junsele djurpark invigdes 1959. Anläggningen är 12 hektar stor och ett 20-tal olika arter och cirka 120 individer totalt. Där finns nordiska djur som älgar, björnar, vargar, lodjur, killingar med mera. Men också betydligt mer exotiska djur som tigrar, kängurur, kameler och inte minst de senaste årens favoriter, lemurer.

- Lemurerna är väldigt populära. Vi planerar att bygga en anläggning så att man kan gå in till dem. Men det har vi inte hunnit med än, säger Henriksson.

Ulf Henriksson med sina favoriter, lemurerna.

I alla år har djurparken lockat mängder med turister till området, och är en av turistorganisationen Destination Höga Kustens dragare. Besöksrekordet är 42 000 besökare. En bra sommar kommer det annars ungefär 30 000 besökare och ett normalt år cirka 25 000.

Hur blir det i år?

- Sommaren har ju kommit och jag hoppas att det fortsätter. Men det får inte vara för varmt. Växlande molnighet är bäst, säger Ulf Henriksson.

Läs också. Junsele djurprk satsar på vinteröppet.

Läs också: Junsele djurpark prisas.

Mer läsning