Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ramselebo tankar bilen full med sol

/

Viktor Lindskog från Ramsele är med i svenska teamet i World solar challenge. Sollcellsdrivna bilar tävlar tvärs över Australien.

Annons

World solar challenge är världens största solbilstävling. Från Darwin i norra Australien ska man på snabbast möjliga tid ta sig 300 mil söderut till målet i Adelaide. Det enda "bränsle" som tillåts är solenergi. Sveriges team på plats representeras av Jönköpings tekniska högskola. Viktor Lindskog gick egentligen ut redan i våras, han är numera dataingenjör. Projektet i Australien är en fristående kurs.

I projektet ansvarar Viktor, tillsammans med tre andra, för elektriciteten.

– Det är väldigt stressigt, men också roligt. Det blir inte många timmar sömn, berättar Viktor på telefon mitt under förberedelserna.

Det svenska teamet har varit på plats i Australien i en månad för att finjustera bilen och vänja sig vid förhållandena. Enligt Viktor Lindskog har det gått bra. På söndag, den 6 oktober, går startskottet, och man räknar med att vara framme vid målet efter ungefär fyra dagar.

– Det beror lite grand på vädret, säger han.

Sverige har aldrig deltagit i den här tävlingen förut. Konkurrensen är den tuffast möjliga. Som favoriter måste Holland och Japan nämnas, de brukar alltid ligga i topp.

– Men vi ska vara med och slåss om förstaplatsen, säger Lindskog.

World solar challenge, som genomförts vartannat år sedan 1987, är både ett forskningsprojekt och en tävling, Huvudsyftet är att bidra till utvecklingen av förnyelsebar energi. I år ställer ett tjugotal team upp från hela världen. Viktor Lindskogs lag från Jönköpings tekniska högskola är de enda deltagarna från Norden.

Det är några år sedan 23-årige Viktor flyttade från Ramsele. De senaste tre åren har han studerat på högskola i Jönköping och innan dess var han tre år på Räddningsgymnasiet på Sandö. Men han är ofta hemma ändå. Hela sommaren tillbringades i Sundmo utanför Ramsele där hans föräldrar bor.

Mer läsning

Annons