Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prostatacancer en manlig folksjukdom

Annons
Prostatacancer en manlig folksjukdom

Varje år får 200 västernorrländska män diagnosen prostatacancer. Ett chockbesked för många. Nu tas initiativ till starta en patientförening i länet.

- Det behövs en förening. Vi har flera medlemmar från Västernorrland i vår förening, säger Lasse Edlund från Jämtgubben, patientföreningen för prostatacancer i Jämtlands län.

Prostacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige, tätt följd av bröstcancer. Var tionde man riskerar att få sjukdomen under sin livstid. Två tredjedelar av männen är över 70 år när tumören upptäcks, men sjukdomen är mycket ovanlig före 50 år ålder.

Trots att sjukdomen är väldigt vanlig så pratas eller skrivs det inte mycket om den. Det finns till exempel bara åtta patient- och anhörigföreningar i landet. Jämtgubben, som funnits sedan 1999 var landet fjärde förening.

- Det var min läkare som pratade med mig att att starta en förening i Jämtland. Nu efter tre år har vi över 200 medlemmar, berättar Lasse Edlund som själv opererades 1998.

Lasse Edlund tror att det är en kombination av skam och okunnighet som gör att så få talar om prostatacancer. Det är också av bland annat den anledningen som det behövs föreningar.

- Vi kan stötta drabbade och deras anhöriga. Dessutom kan vi sprida information om sjukdomen och dess behandlingsformer.

Diagnosen prostatacancer är numera inte detsamma som snar död. Det finns behandling och ju tidigare diagnosen ställs desto större möjlighet till en lyckad behandling.

- Dessutom är det mindre kostbart för samhället, säger Lasse Edlund som tycker att det borde införas kontinuerliga PSA-prov, ett blodprov där man kontrollerar prostataspecifikt antigen.

- Det skulle bli en manlig motsvarighet till kvinnornas mammografi.

Den som får en diagnos kan drabbas på olika sätt. Varierande grader av impotens är inte ovanligt. Inkontinens kan också bli en följd. Men det behöver inte bli så och dessutom finns numera medicinering och annan hjälp att få.

På torsdagskvällen informerade Edlund om prostatcancer och föreningen i Jämtland på ett möte arrangerat av de båda Rotaryklubbarna i Sollefteå.

- I slutet av februari ska jag göra samma sak för Rotaryklubbarna i Härnösand och sedan få vi se om det blir så att det bildas någon föreningen även i Västernorrland. Det kanske behövs fler än en förening. Det finns ju fyra sjukhus i länet. I Östersund har vi bara ett, säger Edlund.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.to

Fakta

ï Prostata, som på svenska kallas blåshalskörtel, är en valnötsstor körtel som omsluter urinrörets övre del omedelbart nedanför urinblåsan.

ï Hos de flesta äldre män förstoras prostatakörteln. Denna förstoring är oftast godartad, men i bland utgörs den av en cancertumör.

ï I början ger prostatacancer oftast inga symptom alls. När den växer kan den ge upphov till urinträngningar och svag urinstråle. Blod i urinet är ett annat symptom.

ï Metoderna att upptäcka prostatacancer har förbättrats de senaste åren och nya behandlingsformer har tillkommit.

ï I en del fall kan den drabbade botas och många andra lever i åtskilliga år ett bra liv med sin sjukdom. Ibland även utan behandling

(Källa: Socialstyrelsens medicinska faktabas.)

Mer läsning

Annons