Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt till stöd för ensamma mammor i Vitryssland

Annons
Projekt till stöd för ensamma mammor i Vitryssland

Sollefteå internationella förening arrangerar för tredje sommaren i rad ett rekreationsläger för barn från den svårt Tjernobyldrabbade staden Gomel i Vitryssland.

Nu utökas engagemanget för människorna i området med ett projekt riktat mot fattiga ensamstående mammor. Ett projekt som ska drivas på plats i Gomel.

Syftet är att stärka de ensamma mammorna och deras situation och projektet drivs av Sollefteå internationella förening och dess samarbetspartners i kommunens och organisationen CDP o Gomel samt Sidas forum syd.

De rekreationsläger för barn som anordnas når av förklarliga skäl bara en bråkdel av alla behövande barn och familjer i det hårt drabbade området. I Gomel finns den högsta cancerfrekvensen i Europa, vart fjärde barn dör före vuxen ålder och mindre än en tredjedel av barnen föds friska.

- Vi började tala om att göra en insats på plats i Gomel för att kunna hjälpa och stödja fler, säger Thord Carlsson.

En arbetsgrupp besökte Gomel i oktober och deras rapport talar sitt tydliga språk. I området kring Gomel bor 1,3 miljoner människor.

Av dessa bor en miljon i radioaktiva områden, vissa sa allvarligt att det egentligen är förbjudet att bo där. Sjukdomsfrekvensen ökar, missbildningarna blir mer allvarliga och antalet dödfödda barn ökar.

Barnläkare Margareta Berglund som var med på resan till Gomel berättar om ett studiebesök på sjukhus. Väggar och golv bestod av kal, grå betong, toalett och hygienutrymmen var i uselt skick, utrustningen ålderstigen och det var brist på mediciner.

- Personalen besitter kunskap men det råder stor brist på utrustning, säger Margareta Berglund.

Många människor i Gomel bor i hus som vi i det närmaste skulle betrakta skjul. Levnadsstandarden sjunker och många är mycket fattiga. För ensamstående mödrar som måste klara överlevnaden på egen hand är det extra svårt att se bortom morgondagen.

Med hjälp av projektet som nu planers ska mammor få kunskap och verktyg att se sin situation och kraft att om möjligt göra något åt den.

Genom utbildning och stödåtgärder ska förhoppningsvis projektet bidra till att utveckla aktiva och demokratiska ensamstående mödrar som vill förändra sina villkor och möjligheter.



ingrid eldeklint

Mer läsning

Annons