Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prästgården i Sollefteå blir prästbostad igen

Annons
Prästgården i Sollefteå blir prästbostad igen

Den långa prästgårdsföljetongen i Sollefteå har nu äntligen nått sitt slut. Länsstyrelsen har förklarat gården som byggnadsminne vilket innebär att rivning av byggnaden inte längre är aktuell.

Det stod klart efter ett möte i går eftermiddag på länsstyrelsen med Sollefteå-Boteå pastorat och landshövding Gerhard Larsson.

Enligt pastoratet kommer byggnaden åter att bli prästbostad. Kyrkoherde Peter Forsberg bor för närvarande i Kramfors.

- Det är nog ganska rimligt att det blir han som flyttar dit, säger Bertil Falkerby som är ordförande i kyrkonämnden.

Peter Forsberg har visat intresse för prästbostället men i och med den infekterade debatten om prästgårdens framtid har han legat lågt och avvaktat besluten.

I flera år har man debatterat och diskuterat prästgården. Det har funnits en grupp bland kyrkopolitikerna, bland andra förre ordförande i pastoratskyrkorådet Thord Carlsson som förespråkat en rivning av prästgården, främst av ekonomiska skäl. Rivningsförespråkarna har bland annat föreslagit att man ska bygga en parkeringsplats på tomten.

Många, både kyrkligt engagerade och övriga Sollefteåbor reagerade starkt mot detta och menade att prästgården har ett stort kulturhistoriskt värde som måste bevaras.

En grupp församlingsbor ansökte om byggnadminnesförklaring för att prästgården skulle slippa ödet att bli en asfaltplan.

Sollefteå prästgård ligger i anslutning till kyrkan och byggdes 1963 av arkitekten Nils Tesch. Det är alltså en helt ung prästgård men med sina lugna och harmoniska fasader är utformningen tidlös.

Det är en lång och slank tvåvåningsbyggnad. Väggarna är klädda med ljusmålad panel och taket liksom kyrktaket är belagt med mörk, falsad kopparplåt.

Området kring kyrkan har ett stort historiskt värde som plats för handel under många hundra år.

Kyrkan är också såväl kulturhistoriskt som arkitektoniskt intressant.

Under den segdragna debatten har prästgården stått tom och en hel del reparationer behöver nu göras. Hur mycket det kostar och hur mycket som ska repareras är ännu inte klart.

Länsstyrelsen betalar ut en summa till kyrkan i och med byggnadsminnesförklaringen. Enligt uppgift rör det sig om 30 000 kronor.

- Det är inte så mycket pengar men det finns också bidrag att söka vid restaureringar av byggnadsminnen. Vi kommer i allafall att iordningställa prästgården till en bra bostad, säger Bertil Falkerby.maria wennberg

0620 257 93

maria.wennberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons