Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk konflikt om lokalhyra

/

Den politiska majoriteten i Sollefteå har sagt ja till att kommunen hyr delar av den numera privat ägda Edselegården.

Men oppositionsråd Bengt Sörlin (M) hävdar att det är ett brott mot kommunallagen.

Annons

Edselegården ägs numera av det privata bolaget Edsele fastigheter, tidigare ägdes den av det kommunala bostadsbolaget Solatum.

Vård- och äldrenämnden i Sollefteå har ställt en förfrågan om att få hyra parkeringsplatser, en kontors- och en terapilokal av bolaget åt kommunens hemtjänstteam i området.

Kommunstyrelsen har sagt ja till detta, men M, C och FP reserverade sig mot beslutet. De ifrågasätter enbart förhyrningen av terapilokalen.

– Det andra är inget problem. Men eftersom det bara är vanliga hyreslägenheter i Edselegården, och inget särskilt boende finns det ingen anledning för kommunen att ha en terapilokal där, säger Bengt Sörlin.

Han menar att beslutet strider mot likhetsprincipen och kommunallagen. Moderdaterna överväger nu att överklaga beslutet.

– Om det här går igenom kan ju alla komma och säga att de vill ha en terapilokal. Dessutom undrar vi om det här inte innebär stöd till privat verksamhet, alltså till Edsele fastigheter. Och det är ju förbjudet.

Terapilokalen kommer, om det nu blir så, att hyras till en kostnad för kommunen på 2650 kronor per månad.

Kommunalråd Elisabet Lassen (S) anser inte att beslutet skulle strida mot kommunallagen på något sätt.

– Det finns ett behov av den här typen av terapilokal. Många av de som har hemtjänst får också ett beslut om att de ska ha rätt till sysselsättning. För att den sortens verksamhet ska kunna bedrivas behövs en terapilokal, säger hon.

– Jag kan inte se att det här skulle innebära stöd till privat verksamhet.

Mer läsning

Annons