Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna blir färre

/

Det blir med stor sannolikhet en större förändring av den politiska organisationen i Sollefteå. Nu har kommunstyrelsen sagt ja till ett förslag som innebär att samtliga sex facknämnder försvinner.

Annons

Kommunen har en längre tid tittat på en ny politisk organisation. Det förslag som kommunstyrelsen nu ställt sig bakom innebär att barn- och skolnämnden, individ- och omsorgsnämnden, samhällsbyggnadsnämnden, vård- och äldrenämnden samt kultur, utbildnings- och fritidsnämnden avskaffas. Frågorna lyfts i stället direkt upp till kommunstyrelsen. Däremot inrättas tre nya utskott. Förutom kommunstyrelsens arbetsutskott även utskottet för samhällsutveckling, utskottet för unga och lärande samt utskottet för vård och omsorg.

Den nya organisationen innebär bland annat att antalet politiska uppdrag kan skäras ner från dagens 120 till 30. Det kan bli fler eftersom man ännu inte bestämt sig för hur många ledamöter som ska sitta i varje utskott. Den frågan avgörs i mars.

Dessutom tillkommer kommunfullmäktige, som fortfarande ska ha 45 platser. Tanken är också att den fullmäktige ska vitaliseras och ges större möjlighet till egna initiativ.

– Alla är överens om att vår nuvarande organisation är för stor och måste krympas. Vi tycker att det här blir mycket smidigare och för medborgarna blir det mycket enklare, säger Elisabet Lassen (S), kommunalråd.

Tanken är att kommunen ska bli mer som en myndighet, inte uppdelad på flera olika myndigheter som i dag.

I kommunstyrelsen ställde sig Socialdemokraterna, Vänstern och Västrainitiativet bakom förslaget. Protesterade och reserverade sig gjorde Allianspartierna och Miljöpartiet.

Innebär inte färre politiker en försämrad demokrati?

– Det är inte meningen. De större partierna kommer att påverkas mest och vi får se till att även de små partierna får möjlighet att tycka till i utskott och beredningar, säger Lassen.

Nu ska ärendet vidare till kommunfullmäktige för avgörande beslut. Det blir den 16 december. Om förslaget går igenom, vilken en majoritet föreslår, ska den nya organisationen träda i kraft efter nästa mandatperiod, i januari 2015.

Förändringen av den politiska organisationen ställer också krav på en förändrad tjänstemannaorganisation. En ny sådan ska man se över under 2014. Men Elisabet Lassen har redan flaggat för att det kommer att bli färre tjänstemän på förvaltningarna. Bland annat kommer inte alla pensionsavgångar att tillsättas. Ute i verksamheterna är det inte meningen att det ska bli några neddragningar.

Mer läsning

Annons