Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker kräver landstingsledningens avgång: "En skam för landstinget"

Vänsterpartiet kommer att kräva Erik Lövgren och Eva Backs avgång och Inger Bergström kan följa med på samma tåg. Det sade landstingspolitikern Lars-Gunnar Hultin (V) som närvarade vid den turbulenta presskonferensen i Sollefteå.

Annons

– Det vi ser hända här tycker jag är en skam för landstinget. Det är så illa planerat och de visar sitt dåliga ledarskap. Det är det sämsta jag sett och jag skäms som politiker, säger Hultin.

Enligt Hultin bereder tjänstemannen vägen för ett politiskt beslut i oktober att helt ta bort den akuta kirurgin på Sollefteå sjukhus i höst.

– Politikerna kan skylla på det här läget, ett läge som åstadkommits av tjäntemännen. Det här är så dålig personalpolitik, sämst i Sverige. Jag blir förbannad när jag hör att personalen inte ens får ställa frågor, säger han.

Upprörd efter presskonferensen var också Sollefteås kommunalråd Elisabet Lassen (S).

– Jag är mållös, så fantastiskt illa skött. Om jag sett ett sådant ofantligt misstroende mot förvaltningsledningen skulle jag dra öronen åt mig och fundera vad det beror på. Det här är så nonchalant, ett skräckexempel.

Elisabet Lassen, kommunalråd, var nästan mållös efter landstingets presskonferens.

Lassen trodde först att den utökade stängningen av kirurgakuten gällde fram till den 20 september. Men sedan får hon reda på att det är den 20 november.

–Ja, då hoppas man alltså att det ska finnas ett landstingsbeslut om en permanent stängning i höst, säger hon

Det pratas om en "dold agenda" som går ut på att man vill bädda för en nedläggning av kirurgen..

– Ja, jag har ingen anledning nu att tro något annat, säger Lassen.

Moderaternas Bengt Sörlin, oppositionsråd i Sollefteå och ledamot i landstingsfullmäktige delar Hultins krav på att landstingsledningen bör avgå.

– Jag kommer att kräva att Nina Fållbäck Svensson, landstingsdirektör Inger Bergström och de ansvariga länsklinikcheferna lämnar sina platser till någon som kan sköta uppdraget. Jag är också besviken på frånvaron av politik i det här. Var finns Erik Lövgren och Eva Back, frågar han sig.

Är det här ett steg mot en nedmontering av hela sjukhuset?

– Det togs ett sådant steg redan i oktober när det påtalades för Leif israelsson att man måste börja titta på rekryteringen. Då var svaret att det inte behövdes, säger Sörlin.

Läs också: Lassens kritik mot sommarstängningen.

Mer läsning