Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Politiker behövs i skolorna

Annons
- Politiker behövs i skolorna

Fler politiker måste ut och se verkligheten i skolorna då skulle besluten bli annorlunda.

Det säger politikern Mona Westerlund (v) som är vice ordförande i barn-, kultur-, och utbildningsnämnden som beslutar om skolfrågor.

- Skolan måste få mer resurser nu annars kommer vi att få en svidande nota om ett par år med utslagna barn, utbrända lärare, stort mänskligt lidande och en stor kostnad för samhället.

Hon menar att alla politiska partier måste påverka sina respektive partier att jobba för mer pengar till skolan.

På det lokala planet kan man börja med att ta beslut som är långsiktiga och genomtänkta. Den omdebatterade Skärvstaskolan är ett bra exempel menar hon.

- För flera år sen ville bku-nämnden lägga ner skolan. Nu har man bara skjutit problemet framför sig och istället för bra lösningar och hushållande med resurser blir det upprörda känslor, förspilld energi och akuta lösningar som inte är till gagn för någon, säger hon.

Att behålla Skärvstaskolan och flytta den till en annan lokal skulle kosta minst 4,5 miljoner kronor. Mona Westerlund menar att det finns bra skolor att flytta det 80-talet barnen till.

- Det innebär inte någon katastrof att flytta till en annan skola. Barn är mycket mer anpassliga än föräldrar i såna här lägen, säger Mona.

Vad som däremot kan rubriceras som en katastrof är de knappa resurser som till exempel gymnasieskolan har att gå runt med.

- Jag har nyligen varit där på besök och jag är djupt oroad. Vi politiker har beslutat om en Miljöteknisk linje. Det ser fint ut på papperet men i verkligheten- i lektionssalarna saknas material för att bedriva en bra undervisning.

Den naturvetenskapliga linjen haltar också fram med dåligt material.

- I fysik och kemi använder de sig av laborationsgrejer som skulle platsa på ett museum.

Mona Westerlund menar att om vi inte ser till att ha bra gymnasielinjer försvinner de och då kommer det att kosta kommunen stora pengar att låta eleverna gå på andra orter.

- Vi politiker måste våga ta obekväma beslut och stå emot påtryckningar från till exempel föräldragrupper. Vi måste se långsiktigt och inte svaja fram och tillbaka som rön i vinden.

- Om politikerna går ut och möter elever och personal bäddar vi för en bättre skolpolitik, säger Mona Westerlund.maria wennberg

0620/25793

maria.wennberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons