Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen uppehölls av falskt larm under inbrott

Annons
Polisen uppehölls av falskt larm under inbrott

En våldsam kollision har inträffat, en bil brinner och fem är allvarligt skadade i Nordsjö. Det meddelandet fick larmcentralen klockan 03.45 i söndags morse.

Räddningstjänsten i Sollefteå ryckte ut med full styrka. När barnkår, ambulans och polis kom till den angivna platsen fanns inte minsta spår av olycka. Det var falskt larm.

Vid samma tidpunkt sker ett inbrott på Restaurang Hörnan i Sollefteå. Hela krogens spritförråd tömdes.

- Det blir en sak för polisen att utreda om det finns något samband mellan larmet och inbrottet, säger räddningsledaren Janne Norlén.

Han menar att det är fullkomligt oförsvarbart och dessutom väldigt farligt att lura ut räddningstjänsten på det här sättet.

- Det var ju tur att inte något annan riktig olycka hände samtidigt, säger han.

Ett larm av den här kalibern kostar samhället stora pengar. Dels ryckte en full brandstyrka med nio man ut och deltidsbrandstyrkan kallades in. Dels ryckte två ambulanser med full styrka och utrustning ut och en tredje kallades upp från Kramfors för att täcka upp för Sollefteå.

Sjukhuset larmades också och där förbereddes för operation, hela team av läkare, narkosläkare, narkossköterskor och sjuksköterskor kallades in och gjorde i ordning för att ta emot sjuka och allvarligt skadade människor.

- Dom som gör sånt här fattar inte vad de ställer till med, säger Janne Norlén.

Räddningsstyrkan finkammade hela Nordsjö.

- När vi inte hittade något kollade vi med larmcentralen igen och fick då reda på att samtalet till dem kom från en telefonkiosk i Sollefteå, inte från Långsele som uppgiftslämnaren först sa.

Enligt larmcentralen var den som larmade mycket trovärdig i sin berättelse om olyckan.

Efter nästan en timme blåste räddningstjänsten av larmet.

Janne Norlén säger att det är mycket ovanligt att räddningstjänsten luras ut på det här uppsåtliga sättet.

- Jag har bara varit med om det en gång tidigare och det var för tre veckor sen när någon larmade om en falsk olycka i Junsele, säger han.

maria wennberg

0620/257 93

maria.wennberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons