Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen jagar manlig bilist som lockar barn

/

I våras försökte en man locka in ett barn i sin bil i Sollefteå.
Under förevändningen att en förälder blivit sjuk erbjöd han skjuts hem. Nu har samma sak inträffat i Sundsvall.
– Vi ser allvarligt på det här, säger åklagare Daniel Brodén.

Annons

Polisen vill nu komma i kontakt med personer som kan veta något om det här eller har gjort iakttagelser i samband med händelserna. Händelsen i Sollefteå inträffade i april på Ångermannabron. Barnet i fråga nappade inte på mannens erbjudande utan sprang därifrån. Nu har samma sak inträffat i Sundsbruk den 30 september och i centrala Sundsvall den 9 oktober.

– Vi kan inte vara säkra på att det är samma man. Men tillvägagångssättet är detsamma och vi misstänker det, säger Brodén.

Ärendet i Sollefteå var egentligen nedlagt. Men nu har det tagits upp igen och polisen vill veta om det inträffat fler liknande händelser.

De drabbade barnen är i åldrarna 10 till 13 år. Gemensamt är att de blivit stannade av den här mannen som från sin bil sagt att deras föräldrar blivit akut sjuka och att han ska skjutsa hem dem. I samtliga fall har barnen blivit rädda och springande lämnat platsen.

– Vi har pratat med barnen och deras föräldrar och har en del uppgifter om signalement också. Men vi vill inte gå ut med det nu eftersom vi inte vill låsa fast oss vid någonting.

Vad polisen däremot väljer att gå ut med är att bilen som mannen ska ha kört ska vara grön till färgen. Det har tidigare nämnts en annan färg, men det ska vara felaktigt.

Polisen och åklagaren har också varit i kontakt med övriga landet men inte hittat några anmälningar med samma tillvägagångssätt som det i Sollefteå och Sundsvall. I samband med händelsen i Sollefteå var det flera andra anmälningar om en man som med hjälp av godis försökte locka in barn i bilen, bland annat i Ramsele. Det sattes då inte i samband med händelsen på Ångermannabron i Sollefteå.

– Men vi arbetar väldigt brett.

Polisen ser allvarligt på det inträffade.

– Det är ett väldigt förslaget tillvägagångssätt och vi sätter nu in stora resurser för att försöka lösa det, säger Brodén.

Polisen har nu upprättat en tipstelefon. Den som ringer 070-312 34 04 hamnar hos en telefonsvarare och kan där ge sina tips och iakttagelser. Viktigt är också att man lämnar sitt eget namn och telefonnummer. Det går också bra att mejla tips till sundsvall@polisen.se. Skriv då rubriken "Tips om man i bil" i meddelandet.

Mer läsning

Annons