Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen gjorde eftersök med hund på gymnasiet – ska spåra droger

Polisen och Hågesta gymnasium i Sollefteå har inlett ett samarbete i brottsförebyggande syfte. För att spåra eventuella droger har man bland annat gjort eftersök med hund på samtliga fyra enheter som tillhör gymnasiet.

Annons

Polisen och gymnasiet i Sollefteå har inlett ett brottsförebyggande samarbete. Här ser vi jens Forsberg från polisen och Hågesta gymnasiums rektor Monika Karlström.

– Det känns jättebra att vi tagit det här steget, säger rektor Monika Karlström och Jens Forsberg som leder polisens brottsförebyggande grupp.

Läs också: Polisen gör stor enkät – mäter trygghet i olika bostadsområden

Men huruvida eftersöken gav utslag eller inte vill polisen inte avslöja:

– Inte i nuläget i alla fall, utan vi stannar vid att vi genomfört kontroller och det kan hända att det kommer fler framöver, säger Jens Forsberg.

De här insatserna ger dock tydliga signaler till såväl elever som personal att skolan som samhällsaktör tar det här med droger på allvar.

– Oavsett resultat känns det viktigt att skolan kollar av om det här är ett problem eller inte, betonar Monika Karlström.

Läs också: Länet har lägst andel brott i hela Sverige

Det här har aldrig gjorts tidigare och det beror i hög grad på att lagstiftningen var annorlunda tidigare. Förr krävdes skäligen misstanke för att polisen skulle kunna gå in och genomsöka lokaler med hund. Nu fordras inga misstankar, det räcker med brottsförebyggande syfte, men däremot är man skyldig att informera all personal vad som är på gång. I ett senare skede, när det är genomfört, får även eleverna vetskap om vad som skett.

Utöver det här har polisen i Sollefteå även gjort andra insatser på gymnasiet. Två patruller tillbringade en dag med att ge trafik- och samhällsinformation.

– Det här är inte minst viktigt genom att vi har många nyanlända elever med andra nationaliteter. Flera av dem har dessutom en annan bild av uniformerade och därför tror vi att det är bra att de får möta våra poliser under de här formerna, anser Monika.

De här eftersöken har även genomförts i Härnösand och efter sommaren kan det även bli aktuellt för polisen i Lokalpolisområde södra Ångermanland, Sollefteå, Kramfors och Härnösand, att göra insatser även i Kramfors.

Läs också: Nya spaningsbilar kan bli byavakternas vapen i kampen mot brottsligheten

Mer läsning

Annons