Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis stal på arbetsplatsen

/

Den polis i Sollefteå som misstänktes för att ha stulit skyddsmasker på sin arbetsplats friades av tingsrätten. Nu har hovrätten ändrat utslaget.

Annons

Det var i oktober i fjol som polisen tog fem skyddsmasker ur förrådet på polisstationen i Sollefteå. Maskerna såldes sedan på auktionssajten Tradera. Det var också via Tradera som polisen kunde spåra den skyldige. Polisen använde sitt vanliga alias och det behövs ingen större insats för att kontrollera vem som sålt maskerna.

Chefsåklagare Pär G Lindell, på riksenheten för polismål, valde att åtala polisen för stöld.

I tingsrätten förklarade polisen att denne trodde att skyddsmaskerna skulle kasseras. Rätten ansåg det inte ställt utom allt rimligt tvivel om att det förhållit sig så och friade polisen eftersom det då inte funnits något uppsåt.

Men åklagaren överklagade och hovrätten kom till en annan slutsats.

"Polisen måste ha insett att gasmaskerna inte var gamla", konstaterar hovrätten krasst och fäller den åtalade polisen för stöld.

Påföljden blir villkorlig dom. Dessutom kommer polisen nu att sägas upp från sin tjänst, det har rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd kommit fram till. Av den anledningen får den dömde polisen inga dagsböter.

Mer läsning

Annons