Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poesi för alla i Sollefteå

/

Nu inleds Sollefteås egen poesivecka.
Utställning, föreställningar och öppen scen står på schemat.

Annons

Poesifestivalen PoesY, som i år firar 15-årsjubileum, pågick under hela förra veckan i Västernorrland. Men i Sollefteå har man valt att lägga aktiviteterna denna vecka i stället.

– Vi ville väldigt gärna ha med esteteleverna, och de kunde inte förra veckan. På det här sättet kan vi dessutom förlänga festivalen lite, säger Carin Collén på Sollefteå bibliotek.

På tisdagskvällen framför estetiska programmets teaterelever föreställningen "Sjung vackert om kärlek och andas" på biblioteket. I programmet blandas gamla och moderna texter.

– Det kommer att bli någon form av dramatisering, säger Carin Collén.

Efter föreställningen blir det öppen scen. Alla som vill får då läsa egenförfattad poesi för publik.

– Det vill jag slå ett särskilt slag för, jag hoppas att många vågar läsa något.

Vid lunchtid på torsdagen läser Carin Collén själv och Cecilia Jakobsson blandade dikter. Dikterna framförs i både sång och tal.

– Vi kallar den lilla föreställningen poetiska saltomortaler. Vi kommer att läsa både egna favoriter och sådant som vi inte varit bekanta med tidigare. Vi hoppar från den ena stilen till den andra.

Från och med onsdag och månaden ut hänger dessutom en utställning på biblioteket. Sollefteås förskolebarn har författat egna dikter som visas upp.

– Med de här aktiviteterna hoppas vi kunna sätta lite fokus på poesin. Många tror kanske att poesi är svårt och obegripligt, vi vill ta ner det på jorden lite. Poesi kan tala till alla, säger Collén.

– Poesi handlar om att koka ner saker till sin kärna; om att med så få ord som möjligt lyckas beskriva känslor och skeenden.

Mer läsning

Annons