Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personliga ombud - verksamhet som ökar

Annons
Personliga ombud - verksamhet som ökar

För sex år sedan fanns personliga ombud i tio av landets kommuner.

I dag har alla Sveriges kommuner den verksamheten som stöd och hjälp för sina psykiskt funktionshindrade.

I går hölls en stor konferens på Textilarkivet i Sollefteå med representanter för kommuner och intresseorganisationer i Jämtlands och Västernorrlands län.

Staffan Lundström från Piteå har varit personligt ombud i mer än sex år och delade med sig av sina erfarenheter på ett lättsamt och engagerat sätt.

Det finns ingen lag som säger att kommuner skall ha personliga ombud i sin verksamhet.

Men de positiva effekterna som har blivit följden av de första försöken med ombud har gjort att staten satsat pengar för att kommunerna skall kunna starta verksamheten.

De personliga ombudens har ett professionellt uppdrag, en person som har tid och som kan lyssna och som sedan lotsar den funktionshindrade framåt.

- Ett resultat är att inläggningarna på sjukhus har minskat för de personer som har fått stöd och hjälp av ett personligt ombud, säger Staffan Lundström.

Kjell Broström, intressepolitisk sekreterare vid RSMH i Stockholm, uppehöll sig vid de beredningsgrupper som ansvarar för verksamheten för de personliga ombuden. Han underströk vikten av brukarinflytande i beredningsgruppen, som i huvudsak består av representanter för kommun, psykiatrin, försäkringskassa och arbetsförmedling.

- Alla vinner på verksamheten med personliga ombud, sa Kjell Broström. Brukarnas välbefinnande ökar samtidigt som behov av stöd och bidrag minskar.

Personer med långvariga psykiska funktionshinder är en grupp som inte fått det stöd som avsågs med psykiatrireformen.

Det tar också tid att skapa det förtroende som behövs mellan det personliga ombudet och brukaren.

- Det kan ta ett år innan samverkan mellan ombud och klient fungerar, säger Kjell Broström.

RHSM, riksförbundet för social och mental hälsa, planerar för närvarande projektet Vardagsmakt som handlar om ett ökat brukarinflytande för psykiskt funktionshindrade.

I projektet ingår utbildningar på lokal nivå för att öka medlemmarnas kunskap om hur man kan påverka sin vardag och speciellt vård och omsorg.

gaje blixt

Brukarinflytande

Kjell Broström, intressepolitisk sekreterare vid RSMH och Esko Anth, distriktsordförande i RSMH Västernorrland diskuterade vikten av personliga ombud och brukarinflytande för psykiskt funktionshindrade.

Staffan

Lundström gav en inblick i hur det är att arbeta som personligt ombud. Han har varit personligt ombud i Piteå sedan 1995.

foto: gaje blixt

Mer läsning

Annons