Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen: "Man blir så förbannad och frustrerad"

Personalen på äldreboendet Solgården i Sollefteå tycker inte att deras arbetsmiljö har blivit bättre – trots vidtagna åtgärder.

– Den har snarare blivit sämre, den är urdålig.

Annons

I går berättade allehanda.se om att Arbetsmiljöverket ställt krav på en förbättring av arbetsmiljön inom äldreomsorgen i Sollefteå. Detta efter en anmälan från fackförbundet Kommunal våren 2013.

Vård- och äldrenämndens arbetsutskott har antagit ett yttrande som ska skickas till Arbetsmiljöverket. I går sa nämndens ordförande att han var nöjd med de åtgärder som presenterats.

Men personalen på Solgården är av en helt annan uppfattning.

– Man blir så förbannad och frustrerad, vi har inte märkt någon skillnad alls, säger en anställd.

Hon säger att dialogen med ledningen är obefintlig, att personalens scheman är dåligt lagda med många delade turer och att kommunens nya planeringsverktyg inte fungerar.

– Det känns som att vi står helt utan ledarskap här, ingen bryr sig om oss. Dessutom är det stressigt.

Hon berättar att många anställda mår dåligt på grund av arbetssituationen.

– Många har ont i magen eller huvudet. Ledningen vill skylla på oss och ha det till att det är vårt fel att det inte fungerar.

Skyddsombud Lisbeth Berglund bekräftar den bild personalen ger.

– Det måste verkligen bli en förändring. Jag hoppas att Arbetsmiljöverket ser problemen när de kommer hit igen i slutet av januari.

Äldreomsorgschef Jerry Mähler betonar att mycket resurser har lagts ner på att förbättra arbetsmiljön på Solgården, och att han aldrig tidigare har lagt ner så här mycket arbete på en enskild grupp.

– Vi har gjort intervjuer med alla anställda och har även anlitat ett externt företag. Vi ser allvarligt på det här, och vill självklart att gruppen ska vara nöjd.

Han säger också att det kan ta tid att få ordning på situationen.

– Vi måste vara säkra på att vi sätter in rätt åtgärder. Man ska också komma ihåg att arbetsmiljön är allas ansvar, även om det ytterst är chefens.

Mer läsning

Annons