Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Personalen är arg och elak"

/

Personal som inte lyssnar. Barn som inte blir sedda. Personal som är hårda och raljerande i sitt bemötande.

Två av barnen på flyktingboendet Aurora i Sollefteå har vänt sig till socialtjänsten för att beskriva de problem de upplever.

Annons

Aurora är ett asylboende för ensamkommande flyktingbarn i Sollefteå. Boendet har 12 platser; här bor barn och ungdomar från hela världen i väntan på uppehållstillstånd. På Aurora arrangeras bland annat läxhjälp men också olika aktiviteter utanför boendet.

Men allt verkar inte vara frid och fröjd. Nyligen inkom en rapport om "missförhållanden eller risk för missförhållanden" på Aurora. Orsaken är att två av barnen vänt sig direkt till Sollefteå kommuns socialtjänst för att få hjälp med vad de upplever som stora problem.

Med hjälp av tolk har barnen berättat om att missnöje uppstått mellan barn och personal. Barnen känner sig kränkta eftersom de upplever att de behandlas olika och att bemötandet av dem skiljer sig åt beroende på om de har permanent uppehållstillstånd eller är asylsökande.

Barnen tycker inte att de får ett trevligt bemötande; personal uppges vara "arg och elak" och att det barn som uttalar ord fel blir retad och skrattad åt. Barnen menar vidare att personalen inte lyssnar och att barnen inte får lika mycket stöd och hjälp som förut.

Händelserna har enligt rapporten pågått under en tid. Barnen säger att det inte gäller all personal men att stämningen i personalgruppen påverkar alla som bor där på ett negativt sätt.

Kommunen har inlett en utredning för att fastslå vad som egentligen hänt på Aurora och vilka åtgärder som ska vidtas på både kort och lång sikt. Bedöms situationen som allvarlig kommer man att göra en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Allehanda.se har sökt Birgitta Andersson, enhetschef för funktionsstöd, för kommentar. Dock utan framgång.

Mer läsning

Annons