Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pastoratet får svidande kritik av revisorer – katastrofal arbetsmiljö och misskött fond

Arbetsmiljön i Långsele, Graninge och Helgums pastorat är katastrofal. Diarieföreningen har varit bristfällig och en fond har misskötts. Pastoratet anklagas också för att de inte lämnat alla uppgifter till skattemyndigheten som de varit skyldig att göra.

Annons

Kyrkorådet i Långsele, Graninge och Helgums pastorat får svidande kritik i en revisionsrapport.

Läs också: "Jag går hem med ett leende på läpparna"

Revisorerna utdelar en hel del kritik i olika avseenden i en rapport som undertecknats av två förtroendevalda revisorer.

Men kyrkorådets ordförande Mikael Sjölund tar kritiken med ro:

– Vill man misstolka allt, då gör man det. Det är tråkigt att vi inte får chansen att föra en vettig dialog där vi tillsammans löser problemen.

– Men jag är inte alls oroad över det här. Allt ligger för tillfället på rull och det som inte gör det har vi redan åtgärdat.

Men är det inte anmärkningsvärt att ni får så mycket kritik på så många olika områden?

– Det tycker jag inte och det här är dessutom bara en arbetspromemoria. Vi ska lösa allt.

Läs också: Svenska kyrkan vill rädda Sollefteå sjukhus: "Gud hör bön, Gud kan påverka"

Vice ordförande i kyrkorådet, Paul Höglund, beklagar att den här rapporten har diarieförts och därigenom blivit offentlig. Han menar att det här bara skapar oro:

– Jag trodde att vi skulle få lugn och ro nu när allt åtgärdats, eller kommer att göra det. I mina ögon har man gjort en höna av en fjäder.

Men Paul Höglund medger att det förekommit brister i vissa avseenden och det ansvaret vilar på kyrkorådet.

– Det har slunkit igenom felaktigheter i administrationen som inte borde skett och det finns brister i kommunikationen också. En del av det här kan dock helt och hållet tillskrivas personalbrist.

– Fast det är ju ingen som skott sig på något eller haft vinning av det. Därför tycker jag att vi hade kunnat prata igenom det här och löst frågorna internt. Det hade varit mycket enkelt.

Det är två förtroendevalda revisorer, Viola Sjödin och Rolf Nilsson, som sammanställt rapoporten.

Viola Sjödin har dock avböjt att kommentera hela rapporten före fullmäktigesammanträdet på måndag.

Men av rapporten framgår klart och tydligt att de inte är nöjda på flera punkter om hur saker och ting skötts inom pastoratet.

– Vi gör allt vad vi kan för att åtgärda de synpunkter som framförts, och en del har vi som sagt redan rättat till. Men jag är inte alls oroad på något sätt, utan efter fullmäktige kommer det här att lugna ned sig. Då ska vi vara överrens om tagen, säger Mikael Sjölund och fortsätter.

– Hade vår auktoriserade revisor Göran Olsson skrivit under detta hade jag varit djupt oroad. Jag vill absolut inga hänga ut någon, men kom ihåg att det här bara är en arbetspromemoria.

– Även om den självklart gör mig väldigt ledsen.

Läs också: Kyrkoförsamlingar reste för miljoner

Vi kontaktade auktoriserade revisorn Göran Olsson på PVC i Sundsvall och han vill vara försiktig i sina uttalanden genom att de har tystnadsplikt.

– Jag kan dock säga att rapporter som dessa skiftar väldigt mycket mellan olika församlingar, vissa har mer än andra under vissa perioder, och sedan påverkas det naturligtvis av hur engagerade man är.

Nu arbetar Göran Olsson med att, tillsammans med Viola Sjödin och Rolf Nilsson, sammanställa en slutlig revisionsrapport till kyrkofullmäktige under måndagskvällen.

– Den är inte klar, men kommer att vara det när kyrkofullmäktige har sitt möte. Det jag kan säga är att de gjort ett gediget arbete rakt igenom med den här rapporten. Men sedan ska vi tre tillsammans väga in hur allvarligt det är och vad man gör eller redan gjort för att rätta till det.

Mer läsning