Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pansargeneralens barnbarn satsar på Sollefteå

/
  • Joël de Vries, Steve Bradley, Hasse Sjölund och Carolina Visser tror stenhårt på Farm Backsjön och samarbetet med pansargeneralens sondotter, Helen Patton.
  • Helen Patton har hus i Frankrike, Tyskland och USA. Och numera också i Resele utanför Sollefteå.
  • Tusen sinom tusen tulpanlökar ska planteras inför den årliga tulpanfestivalen. Krigsveteranen Steve Bradley finner ro i arbetet.
  • Carolina Visser har nästan daglig kontakt med Helen Patton via telefon och internet.
  • Flera böcker om den berömda generalen finns utgivna.
  • Datorn är ett viktigt redskap för Carolina Visser på Farm Backsjön utanför Sollefteå.
  • Helen Patton och Carolina Visser bröt isen, bokstavligt talat, under en båtfärd på den frusna Backsjön.

Hon är barnbarn till den legendariske Pansargeneralen, George S Patton, som röstats fram som USA:s främste general genom tiderna.

Nu har Helen Patton köpt ett hus i Resele och inlett ett samarbete med Farm Backsjön, bland annat för rehabilitering av krigsveteraner.

Annons

Bakom det röda huset i Backsjön ligger Steve Bradley på knä i de lerkalla plogfårorna. Han tar den ena tulpanlöken efter den andra och trycker ned dem i jorden, slätar varsamt till ytan och fortsätter med nästa.

Steve Bradley hittade till Farm Backsjön tack vare Helen Patton. Som ordförande i The Patton Foundation arbetar hon på många plan med arvet efter farfadern och de människor som fortfarande kämpar i krigets kölvatten.

Men den man som borstar jorden av knäna och hälsar med ett stadigt handslag verkar ha lämnat det mesta av kriget bakom sig.

– Jag var med i Bosnien 1995 och i kriget på norra Irland. Efter Belfast var jag som ett aggressivt djur. Posttraumatisk stress är ett problem för många hemvändande soldater, summerar han.

Han lyfter blicken över plogfårorna, ut över den spegelblanka Backsjön där höstens sista löv sakta seglar över vattenytan.

– Jag önskar att jag hade haft tillgång till det här för tio år sedan. Tystnaden, lugnet, den rena naturen. Att känna jorden under händerna, att arbeta med djuren här på gården – det är rena medicinen.

Historien börjar med Helen Patton, som besökt norra Sverige tillsammans med sin son och fascinerats av detta "paradise on earth" där man körde slädhundar och snöskoter, där man kunde dricka ofiltrerat vatten, där man inte behövde låsa dörren.

– Jag såg att det fanns hus att hyra här i Backsjön och tog kontakt med Carolina i våras. Vårt möte var fantastiskt, det var som om vi känt varandra i evighet, säger Helen Patton på telefon från USA.

Hennes ursprungliga plan var att hitta det lugn och den stillhet hon behövde för att skriva. Helen Patton, en gång högt rankad Shakespeareaktris, arbetar i dag i huvudsak som producent och manusförfattare. Genom The Patton Foundation har hon också en rad uppdrag; rehabilitering av krigsveteraner är ett av stiftelsens uttalade mål.

Helen Patton deltar inte aktivt i själva rehabiliteringen. I stället använder hon sitt nätverk för att skapa resultat.

– Jag lyssnar på människor, försöker matcha ihop dem med varandra; möten som ofta startar processer, säger hon.

Mötet med Carolina Visser och tiden i stugan förändrade det mesta. Till att börja med upplevde Helen Patton en större frid än hon någonsin känt. Raka motsatsen till det fullspäckade schema som innebär ständig skytteltrafik mellan Europa och USA och ett oavbrutet arbete som kretsar kring allt från smide som terapi för soldater i Normandie till filmskapande på Green Meadows i Massachusetts.

Men i Backsjön fanns lugnet.

– Jag varvade ned fullständigt. För första gången i mitt liv kunde jag verkligen känna min innersta kärna, det som är jag, säger Helen Patton.

– Den här platsen, och vad Carolina och Hasse förvandlat den till, är något fullständigt enastående. Att arbeta med händerna, med jorden, är en av de viktigaste sakerna i världen för att känna frid. Och tystnaden här, lugnet i naturen, det finns ingen annanstans.

Den ursprungliga planen var att hitta ett hus i Jokkmokk. I stället blev det ett hus vid Ångermanälven i Strand, Resele, inte långt från Backsjön.

– Närheten till vatten är viktig för mig. Jag hyrde huset först, för att känna mig för, men nu har jag köpt det. Det är en fantastisk plats och hur många människor som helst har hört av sig till mig och vill hyra det. Just nu bor Steve där, men han ska hitta ett eget ställe så småningom.

Själv behövde Steve Bradley inte någon lång betänketid.

– Jag jobbade i London som personlig tränare när jag träffade Helen. Jag trivdes inte med mitt liv i London; när hon erbjöd mig jobb nappade jag direkt, säger han.

– Först åkte vi till Normandie, där jag fick jobba med smide, och sedan berättade hon om det här stället hon köpt i Sverige och de två underbara personer hon träffat. Hon föreslog en kort semestertripp och jag tackade ja. Och när jag kom hit till Backsjön i somras – då kände jag att det var en plats där jag kunde bo.

På sikt planerar Steve Bradley att bygga upp en utomhusanläggning för träning ute i naturen. I kombination med miljöerna och arbetet på gården skapas optimala förutsättningar för rehabilitering – eller, om man så vill, personlig utveckling.

För i tystnaden tvingas människan att möta sig själv.

– Bor man här finns det ingenstans att ta vägen, ingenstans att fly, säger Carolina Visser.

– Här finns ostörd natur, enkla sysslor med djuren och naturen. Du har väldigt få personer runtomkring dig, inga barer eller andra ställen att gå till. Efter ett par veckor börjar processen, hemlängtan sätter in, oron. Man kommer ned på jorden, tvingas landa och möta sig själv; att konfrontera sitt inre är inte alltid en enkel sak.

Det kan handla om traumatiserade krigsveteraner som aldrig fått utrymme att fatta egna beslut men själva får bära krigets fasansfulla konsekvenser. Det kan också handla om människor som behöver hantera andra typer av stress.

– Uppväxt, skola, hårda krav från föräldrar och samhälle kan skapa pressade individer utan eget utrymme. Många människor har aldrig fått ta plats, lärt känna sig själva, säger Carolina Visser.

– Men här måste man inget. Plötsligt finns utrymmet. Stressen försvinner. Det kan hända väldigt starka saker.

Tack vare kontakten med Helen Patton, de avtal som är på gång och det internationella nätverk som plötsligt finns inom räckhåll, hoppas Carolina Visser kunna utveckla farmen ytterligare.

– Hon har så många kontakter, till exempel inom filmbranschen. De behöver gömma sig från världen ibland, koppla av fullständigt. Här är det perfekta stället att söka lugnet. Och vi har blivit som själssystrar, vi står väldigt nära varandra.

Helen Patton håller med.

– Vi har en kontinuerlig dialog, jag och Carolina pratar med varandra flera gånger i veckan. Vi står väldigt, väldigt nära varandra, säger hon.

Men den spirande verksamheten hotas. De planerade vindkraftverken i området kan innebära dödsstöten för satsningen i Backsjön.

– Det får inte ske. Ni inser inte vilken guldgruva ni sitter på här i Sollefteå, säger Helen Patton.

I morgon: Pansargeneralens sondotter går till storms mot vindkraften i Sollefteå.

Mer läsning

Annons