Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överläkare riktar skarp kritik mot ledningen: "Skamligt hur man handskas med sanningen"

Överläkare Ingrid Liljenberg på kirurgen vid Sollefteå sjukhus är inte nådig i sin kritik över landstingsledningen och på det sätt som man har verkat för att inte öppna den akuta kirurgin efter sommaren.

Annons

– Det här har varit målsättningen hela tiden. Hade Leif Israelsson fått som han velat hade det varit stängt redan i november 2015, hävdar Ingrid Liljenberg.

Ingrid Liljenberg, överläkare på kirurgen vid Sollefteå sjukhus.

Ingrid har arbetat vid Sollefteå sjukhus i 25 år och det som en gång var så bra är på väg att rasera:

– Jag kan inte påstå att jag känner mig stolt över att vara landstingsanställd i dag i Västernorrland. Tvärtom tycker jag att det är skamligt det som pågår, hur man handskas med sanningen och hur man behandlar sin personal. Det kan hela ledningen i landstinget ta till sig.

Läs också: Efter stängningen i Sollefteå – ökad belastning på akuten i Örnsköldsvik: "Ligger på gränsen"

Sollefteå sjukhus

Det var under onsdagen som vi berättade nyheten om att akuta kirurgin av allt att döma inte skulle öppna igen efter sommarstängningen. Länsklinikchefen Leif Israelsson bekräftade uppgifterna och skälet enligt honom var att det var brist på både läkare och sköterskor.

– Kirurger finns definitivt, vi har inga problem att bemanna om vi bara får klartecken att anställa, så det är inte sant när det gäller kirurger. Däremot är det brist sjuksköterskor och det är inte så konstigt med tanke hur osäkert det har varit med fortsatt kirurgi.

– Nyrekryteringen kan jag inte uttala mig om eftersom jag inte deltagit i den. Man skall dock ha klart för sig att personalflykten kommer att fortsätta med den personalpolitik som nu råder.

Men Leif Israelsson hävdar att de söker personal hela tiden?

– Det är lögn, i alla fall när det gäller kirurger och ortopeder. De lyfte inte ett finger för att försöka lösa det inför sommaren, tvärtom! Man ville verkligen få till en provstängning med mål att få det till en permanent stängning. Nu är man på väg att lyckas, men som sagt det har varit målet hela tiden. Så detta har inte kommit som någon överraskning för oss som jobbar här.

Läs också: Länsklinikchefen om problemen att rekrytera till Sollefteå: "I praktiken är det omöjligt"

Ingrid Liljenberg tror att om de skulle få klartecken och alla inblandade ansträngde sig ordentligt så skulle det kunna lösa sig med personal och kunna öppna akuten igen.

– Fast det är omöjligt när det inte finns något intresse över huvudtaget hos ledningen. Vi får inget gehör hos dem utan de vill avveckla Sollefteå oavsett om det sparar pengar eller ej. Det är tyvärr sanningen.

Ingrid Liljenberg medger att det kan vara svårt många gånger att rekrytera personal till Sollefteå sjukhus.

– Med en ständig hotbild över sig är det klart att många flyttar, börjar jobba som stafetter, tvekar att flytta hit och så vidare. Men det är nog precis så här ledningen har tänkt sig det hela för att kunna utarma sjukhuset i Sollefteå och styra över resurser till Sundsvall.

Ingrid Liljenberg avrundar med att belysa ytterligare ett problem som uppstår genom att det föreligger ett antal frågetecken inför hösten:

– Vårt schema ligger nu till och med augusti ut, sedan vet ingen hur det blir, och något schema kan vi inte lägga. AT-läkarna som skall börja på kirurgen i augusti är mycket oroade. De vet inte hur det kommer att bli med deras utbildning och varken de eller vi får några besked.

– De som är anställda som landstingschefer är alla på semester och kommer inte tillbaka förrän i slutet av augusti. Man kan inte annat än förfasa sig över den bristande kompetens att styra detta landsting som ledningen besitter.

Mer om hotet mot den akuta kirurgin i Sollefteå:

Bedömde att riskanalys inte behövdes – trots att trycket på övriga akutmottagningar ökar

Akuta kirurgin i Sollefteå hotad även i höst – ser inte ut att kunna öppna igen

TV: Kommunalrådet kommenterar nyheten om akuta kirurgin: "Skandalöst att göra så här"

TV: Patienten Juha om stängningen: "Handlar om människoliv – går inte att mäta i pengar"

TV: Oppositionspolitiker kritisk: "Det finns en dold agenda för att kunna stänga sjukhuset"

TV: Överläkare på kirurgkliniken: "Sollefteå måste bygga upp en bättre primärvård"

Mer läsning

Annons