Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt med kyrkliga begravningar för icke medlemmar

Annons
Ovanligt med kyrkliga begravningar för icke medlemmar

Antalet medlemmar i svenska kyrkan minskar.

Det innebär att även kyrkliga begravningar minskar.

Den som inte är medlem i Svenska kyrkan begravs enligt egna önskemål. Det kan vara allt från en enkel ceremoni med någon som läser en dikt vid graven till en begravning med en annan officiant än en präst.

Skall begravningsgudstjänsten äga rum i en kyrka, trots att den avlidne inte är medlem, innebär det en kostnad.

Varje församling beslutar själv hur mycket man skall betala. Enligt en rekommendation från församlingsrådet skall en kostnad på cirka 6000 kronor vara ett riktmärke.

Men det finnas många olika beslut om kostnaden i dag. I Ramsele är kostnaden 3330 kronor, i Nordingrå gäller kostnaden 4000 kronor, i Sollefteå kostar det 9990 kronor.

I Härnösand har man hittills inte tagit ut någon avgift för musiker och officiant, men det är ett beslut som kan ändras i framtiden.

Flera församlingar har inte fattat något beslut alls om kyrklig begravningskostnad för icke-medlemmar, i andra församlingar kan nuvarande beslut komma att ändras efter församlingsrådets rekommendation.

Den kostnad som har räknats ut av kyrkoherden i Sollefteå innefattar kostnad för officiant, kyrkomusiker, vaktmästare, bärare och hyra för kyrkan.

Men en kyrklig begravning för en icke medlem är mycket ovanlig.

Det intygar även representanter för begravningsbyråer. En borgerlig begravning sker vid ett par tillfällen per år.

- Det händer att anhöriga blir mycket förvånade när de får veta att den som avlidit inte är medlem i svenska kyrkan och det innebär också många frågor om begravningen, säger man på Fonus.

- Vi i Härnösands domkyrkoförsamling håller generellt inte begravningsgudstjänst av icke-kyrkotillhöriga, detta av respekt för den avlidnes önskan att stå utanför kyrkan.

- Alla får däremot kostnadsfritt använda heliga Korsets kapell eftersom alla betalar avgift till begravningsväsendet, säger kyrkoherden i Härnösand.

Efter skilsmässan mellan stat och kyrka har kyrkoskatten ersatts av kyrkoavgift för den som tillhör svenska kyrkan och en begravningsavgift som alla betalar.

Begravningsavgiften är en årlig avgift och används för att betala förvaltningen av de allmänna begravningsplatserna.

En begravning av en icke-medlem av svenska kyrkan kan ske i ett gravkapell, direkt på kyrkogården eller på någon annan plats, som den avlidne kanske haft önskemål om.

Enligt lagen behöver man inte ha en begravning alls om man inte vill. Däremot är det lag på att alla måste gravsättas.

gaje blixt

Mer läsning

Annons