Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ortopedibeslutet överklagas - "Ett hån mot anställda, befolkning och patienter"

Beslutet att avveckla den akuta ortopedin på sjukhuset i Sollefteå överklagas. Den ideella föreningen Sollefteå framtidens akutsjukhus ligger bakom överklagandet.

Annons

Föreningen anser att landstingsfullmäktiges beslut innebär en avveckling och försämring av vården i hela länet både ekonomiskt och praktiskt.

Nils-Gunnar Molin, ordförande i Föreningen Sollefteå Framtidens akutsjukhus.

- Det är fullständigt ansvarslöst agerat mot hela länets befolkning. Som ideell förening tror vi i stället på utveckling av vården i länet och vårt Tio 100-projekt. Ett samarbete mellan Sollefteå kommun, Kramfors kommun och landstinget, skulle kunna vara vägen till framgång för vården i Västernorrland, förutsatt att inte den akuta delen som fungerar bra idag hinner nedmonteras innan man kommer till skott", skriver föreningens ordförande Nils-Gunnar Molin i ett pressmeddelande.

Molin har som fysisk person överklagat både beslutet om ortopedin i Sollefteå och rehab i Härnösand.

- Enligt vårt synsätt har demokratins spelregler satts ur spel fullständigt när de intentioner som finns i minoritetsåterremissen från april totalt har nonchalerats av majoriteten i landstinget", säger Molin.

Läs också: Fullmäktiges beslut om ortopedin i Sollefteå.

Nils-Gunnar Molin har varit i kontakt med såväl juridisk som revisionell expertis på riksplanet som ställt sig väldigt frågande och även nyfikna till vilka spelregler som gäller i samband med minoritetsåterremisser.

I samband med förändringar i kommunallagen 2009 skärptes regelverket kring återremisser. Det har landstingsfullmäktige enligt Molin helt bortsett ifrån.

- Det är ett hån mot anställda, befolkning och patienter. Det är oerhört beklämmande att landstingets ledning tycks sakna insikt i hur kommunallagens bestämmelser bör efterlevas. Detsamma gäller hanterandet av personalinflytande, information till alla berörda, MBL, framtagandet av ordentliga risk- och konsekvensanalyser med mera, tycker Molin.

I samband med att överklagandet lämnas in kommer Nils-Gunnar Molin också att begära inhibition av landstingsfullmäktiges beslut. Om en sådan beviljas får besluten i fullmäktige inte verkställas innan ärendet prövats juridiskt.

Läs också: Personalen slaktar ortopediförslaget.

Ytterligare en som överklagar är Andreas Menzel i Härnösand. Även han ifrågasätter vad för nytt som egentligen har tillkommit.

Andreas Menzel följde debatten i landstingsfullmäktige på plats.

– Inga risk- och konsekvensanalyser har kompletterats under återremissen, varken för ortopedin i Sollefteå eller för rehabs flytt från Härnösand till Sundsvall. Jag begär också inhibition, säger Andreas Menzel.

Läs också: Avslag i domstol på överklagande om rehab och ortopedi

Mer läsning

Annons