Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oron stor för Sollefteås framtid

Annons
Oron stor för Sollefteås framtid

Bekymrade röster höjs nu över utvecklingen i Sollefteå. I stället för att fokusera på ett stadscentrum där man samlar lejonparten av de viktigaste butikerna och affärerna tenderar man att få flera satellitcentra med liknande verksamheter som konkurrerar med varandra.

- Sollefteå är för litet, stadskärnan utarmas och alla blir lidande av konkurrensen, anser Hanna Hanna, som driver Citygrillen samt Pipan.

I dag finns flera satellitcentra runt om i Sollefteå. På Övergård kan man handla allt möjligt från kläder och skor till djurfoder, vvs-produkter och elartiklar. Vid Industrivägen finns också en rad olika butiker, Centrumplan är fyllt av aktivitet och nu blir det ytterligare ett affärsstråk på Storgatan där nya Konsum skall byggas.

Hanna Hanna är skeptisk till utvecklingen. Han menar att en dylik infrastruktur kan fungera för större städer eller i mer expansiva delar av landet, men inte i en utflyttningsdrabbad småstad som Sollefteå.

Som många andra är han också orolig över vad som skall hända om Konsum stänger på gågatan.

- Konsum lockar väldigt mycket folk och är gågatans hjärta. Lokalerna får inte ställas tomma, det vore katastrof.

Han efterlyser också ett större intresse för att utveckla affärskulturen, speciellt sommartid.

- Det är rena vansinnet att stänga klockan fem eller sex under den del av året då Sollefteå myllrar av turister - barnfamiljer, pensionärer, campare, folk på genomresa, säger han.

- Varför inte öppna senare och stänga först klockan sju eller åtta på gågatan, starta någon barnvänlig verksamhet, flytta ut varor på gatan? Folk skulle flanera under sommarkvällarna, handla sina dagligvaror, äta en bit mat, dricka en öl, sitta och prata. Det är semester, varmt väder - fick bara folk chansen att vänja sig vid senarelagda öppettider skulle man också handla.

katarina östholm

katarina.ostholm@tidningen.to

Mer läsning

Annons