Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operationssatsning avbryts i Sollefteå

/
  • Målet är att Örnsköldsvik ska få en lika modern operationsanläggning som Sollefteå.
  • Operationssatsningen i Sollefteå avbryts. I stället ska pengarna satsas i Örnsköldsvik.

Målet var att bygga om alla operationssalar.

Men nu avbryts satsningen på Sollefteås operationsavdelning.

– Vi måste tänka på helheten, säger Karin Rapp, vårdområdesdirektör opererande.

Annons

I början av året klipptes bandet för de nya operationssalarna i Sollefteå. De slitna och trånga salarna hade förvandlats till en av Europas modernaste operationsanläggningar med den senaste tekniken, bland annat i form av ventilation med laminärt luftflöde, den enskilt största kostnaden.

Man satsade också på ett effektiviserat operationsflöde med två steriltvättar och uppdukningsrum.Ombyggnaden kostade 15 miljoner kronor; enligt planeringen skulle även de två resterande operationssalarna renoveras i en andra etapp år 2014.

Men så blir det inte.

– Planen har hejdats. I samband med organisationsförändringen valde man att titta på alla operationssalar i länet, konstaterar Anders Lundin, enhetschef vid Sollefteå sjukhus.

Då hamnar Sollefteå plötsligt i skuggan.

– Vi måste ta hänsyn till alla behov inom landstinget, och på både Sundsvalls och Örnsköldsviks sjukhus finns ett stort behov att se över status på operationssalarna, säger Karin Rapp.

– Ombyggnaden av operation i Sollefteå är en mycket lyckad satsning. Det har blivit väldigt effektivt och gett goda resultat. Men vi har en övergripande planering inom landstinget och måste ta hänsyn till alla investeringsbehov som finns.

Operationsavdelningen vid Sundsvalls sjukhus framhålls som väldigt eftersatt.

– Lokalerna i Sundsvall är oerhört dåliga, säger Karin Rapp.

– De har förelägganden från brandskyddsmyndigheten och arbetsmiljöverket är också inkopplade. Där är behovet av att se över operationssalen väldigt stort; vi har påbörjat en förstudie för att se vad som ska göras.

Situationen vid sjukhuset i Örnsköldsvik är inte mycket bättre.

– Det är liknande problem där, och ett klart behov av att vidta åtgärder. Vi måste planera utifrån de här operationsavdelningarna, tänka helhet och ta hänsyn till övriga investeringar i länet, det är ett ständigt pågående arbete, säger Karin Rapp.

Operationsanläggningarna vid respektive sjukhus är ungefär lika gamla.

– De byggdes ungefär samtidigt och har renoverats lite, men i grunden är det 70-tal, säger Karin Rapp.

– Så ser situationen egentligen ut i hela Sverige. Men det blir ett bekymmer eftersom de åldrats på liknande sätt och stora investeringsbehov nu uppstår samtidigt. Det handlar om stora kostnader.

När etapp två kan blir aktuell i Sollefteå är i dagsläget oklart.

Mer läsning

Annons