Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Om inte Stefan Karlsson lyckas. Vem ska då göra det"

/

Sollefteås kommunalråd Elisabet Lassen är mycket nöjd över att man nu kan skriva avtal med hotellkungen Stefan Karlsson.

– Det känns helt fantastiskt, säger hon.

Annons

På tisdagen var Karlsson på besök i Sollefteå och förutom att titta till hotellet så träffade han också kommunledningen igen.

I Sollefteå har det ifrågasatts att kommunen ska gå in med så mycket pengar. Hotellet har köpts för 11 miljoner kronor och som ägare går kommunen in med högst 50 miljoner kronor i den kommande totalrenoveringen.

– Det var en nödlösning. En kommun ska helst inte äga ett hotell. Men vi hade inget val om vi ville stoppa förfallet, säger Elisabet Lassen.

Däremot var aldrig tanken att driva hotellet, det ville man ha en duktig entreprenör till och kommunalrådet tycker inte att man hade kunnat få tag på någon bättre.

– Om inte Stefan Karlsson kan lyckas med det här. Vem ska då kunna lyckas, frågar hon retoriskt.

Avtalet med Karlsson sträcker sig över 11 år. Dessutom har entreprenören option på att få köpa fastigheten.

– Det här är en investering vi gör som kommer att gynna hela kommunen, både turistnäring och övrig näring. Det har saknats en dragare i Sollefteå och vi tror att Hallstaberget ska kunna bli det, säger Lassen.

Stefan Karlsson själv ser stora möjligheter att samarbeta med andra turistentreprenörer och paketera hela upplevelser. Bland annat ser han stor potential i Junsele djurpark, men även andra mindre turistentreprenörer. Det blir också en storsatsning på evenemang, nöjen, konferenser och mässor.

Hur lång tid behöver du för att få fart på hotellet?

– Det behövs nog ett par år, säger Karlsson.

Om allt går bra är han intresserad av att köpa hotellet efter avtalstiden. Men att köpa den redan nu skulle han inte ha klarat av. Det skulle ha blivit för mycket att stå för alla investeringar själv.

Vad gäller renoveringen så ska en helt ny restaurangdel för 1000 personer och en helt ny konferensdel för lika många byggas. Det kommer att byggas ut över slalombacken, totalt cirka 1000 kvadratmeter. Annexet ska rustas upp även det, där ska ett modernt spa byggas med bland annat världens största bastu. Alla rum ska totalrenoveras. Dessutom blir det betydligt fler rum än tidigare, efter renoveringen blir det 176 rum.

Kommunen satsar alltså totalt drygt 60 miljoner kronor. Entreprenören själv går också in med mycket pengar. 13,5 miljoner kronor i inventarier, 12 miljoner kronor till marknadsföring och 15 miljoner kronor till den speciella och 2500 kvadratmeter stora mässhall som ska byggas. Totalt drygt 40 miljoner kronor.

Redan i slutet av sommaren hoppas han komma igång med byggnationerna. Alla upphandlingar sköter han själv det kommer att gynna den lokala byggnäringen.

– I allra bästa fall kan allt vara klart redan i december, men det kan ta längre tid, säger han.

Annons