Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om 5 år ska 500 personer arbeta på Hågesta

Annons
Om 5 år ska 500 personer arbeta på Hågesta

För två år sedan tog statliga Vasallen över de båda regementsområdena I21 och T3, numera Hågesta och Nipan, i Sollefteå. På fredagen var företagets delvis nytillträdda koncernstyrelse och vd på besök i Sollefteå.

I Sollefteå finns en allmänt utbredd otålighet och känsla över att det inte händer så mycket på de två områdena som man hoppats.

- Sådant här tar tid och måste få ta tid. Det regemente vi hittills lyckats bäst med ligger i Linköping. Men det tog fyra år. Efter två år hade vi hunnit ungefär så här långt där också, betonar Jonsson.

- Jag tror att det i Sollefteå fanns en allmän förväntan att allt skulle vara klart när regementena lades ner. Så var det inte men vi är glada över att Vasallen gick in och tog över regementena. Vi vet vilket oerhört hårt arbete som behövs, säger kommunalrådet Elisabet Lassen (s).

Vasallen har ett uppdrag av riksdagen att utveckla och förädla före detta försvarsfastigheter för alternativ kommersiell användning.

- Vi har hittills investerat 1,8 miljarder kronor i hela landet, säger koncernens vd Jan-Peter Jonsson.

Här i Sollefteå har vi satsat cirka 100 miljoner kronor när vi byggde om för ÖCB och ABB. Just nu slutförhandlar vi med apoteksbolaget om lokaler för distansapoteket, tillägger Jan-Olof Lööf, styrelseordförande för Vasallens dotterbolag I21 Vasallen AB.

Koncernen är uppbyggd på det sättet att varje område har ett eget lokalt dotterbolag med vd och styrelse. Gemensamt för de tre bolagen I21, T3 och KA 5 i Härnösand är att vd och styrelseordförande är samtliga fall är, Ulf Nilsson respektive Jan-Olof Lööf. I koncernens styrelse finns en hel del höjdare. Ordförande är statssekreteraren i statsrådsberedningen, Göran Perssons högra hand, Per Nuder. Dessutom finns där representanter från finansdepartementet och diverse storföretag och organisationer.

- Det är viktigt för oss att knyta de här kontakterna, säger Elisabet Lassen som träffade Vasallens koncernstyrelse tillsammans med kommunchefen Björn Sundelin och näringslivschef Staffan Sjölund.

Under sitt arbete med omställningen har Sollefteå kommun haft en mängd kontakter med myndigheter i Stockholm och märkt att det finns en väldigt dålig kunskap om Norrland i allmänhet. Dessutom finns det många fördomar. Av bland annat den anledningen är det bra att på ort och ställe visa upp hur det ser ut och vilka förutsättningar som finns. Det blir också betydligt enklare för Vasallen lokalt att få gehör och förståelse för sina idéer när koncernledningen bättre känner till del lokala förhållandena.

- Vi måste ut i verkligheten och vi har fått en positiv bild av Sollefteå, säger Jonsson.

Under garnisonstiden arbetade 450 personer på regementsområdet. Vasallens målsättning är att det ska bli 500 - 600 när omställningsarbetet är klart.

- Det kan ta tid. Men om 5 år bör vi i alla fall ha hunnit ganska långt, säger Jan-Peter Jonsson.

Elisabet Lassen delar den målsättningen.

- Och med Vasallen i ryggen får vi mer tyngd när vi säger det.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons