Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart var dagcenter ska ta vägen

Annons
Oklart var dagcenter ska ta vägen

Var ska dagcenters verksamhet med 40 personer ta vägen om Skärvsta skola flyttar dit? Hur ska ombyggnaden finansieras och var ska Skärvstaeleverna ta vägen i höst?

Frågetecknen hopar sig runt Skärvstaskolan och svaren är diffusa. Skärvstaskolans framtid har varit på tapten sen 1976 då första förslaget om nedläggning kom. Sen har debatten aktualiserats ungefär vart tredje år.

I dags läget är det så att arbetsmiljöinspektionen har dömt ut skolan på flera punkter. Att bygga om den befintliga skolan så den får en godkänd standard blir för dyrt det är alla överens om.

Skolan har fått dispens att bedriva verksamheten fram till vårterminens slut därefter ska skolan stängas.

Det finns ett massivt motstånd hos föräldrar och personal att flytta barnen till andra skolor: Vallaskolan, Öhns skola eller Lillängets skola.

En socialdemokratisk skolgrupp har också kommit fram till att man ska behålla kommunens småskolor, varav Skärvsta är en.

Eftersom det är uteslutet att bygga om den gamla skolan är förslaget att bygga om Vårdhem 2:s dagcenter på Ärtriksvägen.

- Vi har en speciell stämning och atmosfär här på Skärvsta som vi vill värna om. Här finns ett lugn, barnen tar hand om varandra och trivs. Det viktiga är inte vilken skolbyggnaden vi befinner oss i utan att vi har en bra skola i området, säger Monica Noppa som är lärare på skolan.

Både lärare, föräldrar och barn är enligt henne överens om att dagcenter kan byggas om till en bra skola.

Skärvstaskolans never-ending-story tär emellertid på personalen och nu vill man ha ett definitivt beslut.

- Vi hoppas naturligtvis att vi ska få behålla Skärvstaskolan men det viktigaste är faktiskt att det tas ett beslut så vi får arbetsro, säger Monica Noppa.

Att flytta skolan till dagcenter är inte gjort i en handvändning. Först måste det ordnas nya lokaler till de människor som finns där.

- En ny lokal tar tid att hitta, den måste handikappanpassas och det kostar också pengar, säger Bosse Bergkvist, avdelningschef på fastighetskontoret.

Han tror att det kommer att ta minst ett halvår innan dagcentralen är omgjord till skola.

Var barnen under den tiden ska ta vägen är oklart.

- Vi har två alternativ, antingen sätter vi upp baracker eller så får barnen temporärt flytta till andra skolar, säger Bergqvist.

- Det vore förödande för Skärvstaandan om eleverna splittras till andra skolor, säger Monica Noppa.

maria wennberg

Mer läsning

Annons