Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya spår efter Junselevargen

/

Länsstyrelsen har hittat nya vargspår norr om Betarsjön utanför Junsele.

– Troligtvis är det samma tik som varit där tidigare, säger rovdjurskonsulent Gunnar Ledström.

Annons

Snön har legat ett tag i skogen i Junsele nu; länsstyrelsen har återigen kunnat leta efter vargspår. Vargen är inte utrustad med någon sändare. För en dryg vecka sedan hittades spår norr om Betarsjön.

– Vi vet inte säkert om det är samma individ som förra året, men förmodligen är det ju så, säger Gunnar Ledström.

Man har bara hittat spår efter en varg, vilket tyder på att tiken är ensam. Nästa steg blir att säkerställa vilken vargindivid det rör sig om. Så fort väderförhållandena tillåter ska länsstyrelsen söka efter spillning.

– Sen gör vi en dna-analys av det.

Förra vintern var uppståndelsen kring Junselevargen stor. Tiken skapade omfattande problem för de samebyar som har vinterbetesmarker i området.

Beslut om skyddsjakt togs och hanen som fanns i reviret sköts. Tiken klarade sig dock. Sedan överklagades beslutet och jakten stoppades. Kammarrättens dom i målet har ännu inte kommit.

Renar är nu på väg in i reviret igen. Jenny Wik-Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund, har tidigare sagt till Tidningen Ångermanland att det är sannolikt att man ansöker om skyddsjakt igen om problemen blir lika stora som i vintras

– Vi räknar med att det blir mycket problem den här vintern också. Det är ju ett naturligt beteende för vargen att jaga, säger Gunnar Ledström.

Förra vintern försökte Naturvårdsverket flytta vargen fyra gånger. Alla gånger återvände hon norrut.

– Jag bedömer det som osannolikt att man gör ett nytt flyttförsök, säger Ledström.

Mer läsning

Annons