Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya Norrlandhuset kallställs – sista hyresgästen flyttar ut

Det gamla Nya Norrland huset i Sollefteå ska kallställas. Sista hyresgästen håller på att flytta ur fastigheten på Hantverkaregatan/Järnvägsgatan.

Annons

Nya Norrland huset ska kallställas.

– Vi ville gärna fortsätta, men fick hyreskontraktet uppsagt för en tid sedan.

Det berättar Ulf Hillbom, som tillsammans med Timmy Nilsson, haft sin Zoo-butik i fastigheten sedan tidigt 2014. Butiken inkluderar för övrigt den överlägset största akvarieaffären i hela Norrland.

– Tyvärr kom det här när verksamheten började gå bättre och bättre. Nu hade många utifrån upptäckt oss och vi hade kunder bland annat från Örnsköldsvik, Östersund och Vilhelmina, fortsätter Ulf Hillbom.

Kommer ni att fortsätta i andra lokaler, eller upphör butiken?

– Jag vill fortsätta och söker lämpliga lokaler. Men det är inte helt enkelt. De måste vara minst 250 kvadratmeter stora med golvbrunnar och rena cementgolv, säger Ulf Hillbom.

Zoollefteå flyttar ut.

För Sollefteåborna är den här fastigheten framför allt förenat med Nya Norrland. Det var här som de byggde sitt tidningshus redan 1932 och här i huset fanns också tryckeriet ända fram tills i början av 1970-talet när det flyttades till Härnösand.

Men kontoret i Sollefteå var fortfarande stort i många år framåt och här har chefredaktörer som bland annat Axel "Axa" Andersson, Ebbe Nordin och Rolf Alsing haft sitt säte.

Nya Norrland som sedan blev Tidningen Ångermanland efter sammanslagningen med Västernorrlands Allehanda 2000, lämnade lokalerna under 2010 och finns sedan dess på Kungsgatan.

Men det är historia och nu skrivs ett nytt kapitel i den gamla fastigheten som för första gången sedan1932 står helt utan hyresgäster. Inte bara kontorslokalerna och affärslokalen kommer att sakna hyresgäster, utan det gäller även alla lägenheter högre upp i huset.

– Det är säkert 8-10 lägenheter däruppe, gissar Ulf Hillbom.

Det har funnits de som velat hyra en lägenhet där, men fått nobben av bolaget Amasten som äger fastigheten. De står också som ägare av en annan fastighet i centrum, nämligen den efter Storgatan där bokhandeln senast hade sina lokaler.

– Jag prövade, men fick ett nej, bekräftar Christina Tellebo som arbetade på Zoollefteå.

Nu planerar alltså ägarna Amasten, vilket de uppgett till hyresgästen Zoollefteå, att huset ska kallställas.

Vi har sökt Fredrik Selén på Amasten som är ansvarig fastighetsförvaltare utan framgång, däremot får vi bekräftat från kontoret att det inte går att hyra en lägenhet i fastigheten trots att alla står tomma.

Läs också: Ny zoobutik startar i Sollefteå

Läs också: Ny mötesplats ska öka integrationen i Sollefteå: "Det behövs verkligen"

Mer läsning

Annons