Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vindkraft i Ramsele

/
  • Så här kommer vindkraftverken på Ranasjöhöjden att synas på fem kilometers håll från Sel. På kartan syns Nordanvins tre planerade projekt i området.

Nordanvind AB planerar ytterligare en större vindkraftsatsning i Ramseleområdet. Bolaget har begärt tillstånd för 40 vindkraftverk på Ranasjöhöjden mellan Ramsele och Imfors.

Annons

Anläggningsområdet för projekt Ranasjö, som det heter, ligger cirka 5 kilometer öster om Ramsele, cirka 1,2 kilometer väster om Imfors och cirka 1,2 kilometer väster om Forsnäset. Det finns inga bostadshus inom området. Närmsta fasta bebyggelse finns i Imfors, Imnäs och Forsnäset. Närmsta bostadshus ligger på 1200 meters avstånd vid Imnäs och det finns dessutom stugor på 1070 meters avstånd vid Stor-Ranasjön.

Nordanvinds vd Hans-Erik Flodin räknar med 3-4 år innan det fattas något beslut i länsstyrelsens miljöprövningsdelegation.

– Det kan gå snabbare också. Numera går det fortare hos både kommuner och länsstyrelsen, säger han.

Dessutom måste Sollefteå kommun godkänna projektet. Men hittills har kommunen varit positivt inställd till vindkraftprojekt.

En del av området, vid Kufloberget, ligger inom riksintresset för rennäringen. Men Flodin ser inga problem.

– Vi har goda kommunikationer med den aktuella samebyn. Det är för övrigt samma sameby som har renar i närheten av Salsjö och vi ska komma överens, säger han.

Ranasjöhöjden ligger inte inom de områden som Sollefteå kommun pekat ut som lämpliga för storskalig utbyggnad av vindkraft. Men de vinmätningar som Nordanvind genomfört på platsen med mäthöjder på mellan 60 och 140 meter, visar att platsen väl uppfyller kraven enligt Energimyndighetens kriterier.

Den installerade effekten för de 40 vindkraftverken beräknas bli 140 megawatt och ska producera omkring 350 gigawattimmar per år. Det motsvarar konsumtionen av el för ungefär 17500 villor. Som en jämförelse kan nämnas att Nämforsens vattenkraftstation i Näsåker har en installerad effekt på 115 megawatt.

Vindkraftverkens totalhöjd kommer att bli ungefär 201 meter över marken. Kostnaden för hela projektet, med vindkraftverk, tillfartsvägar och allt är ungefär 1,4 miljarder kronor. Man räknar med att det i snitt kostar 35 miljoner kronor per vindkraftverk.

De här är för övrigt inte Nordanvinds enda projekt i området. Sedan tidigare har man börjat, och även sökt tillstånd för Salsjö väser om Edsele, 25 vindkraftverk, och Kärmsjö norr om Junsele, 22 vindkraftverk.

Nordanvinds avsikt är inte att bygga och driva vindkraftverken själva.

– Vi förbereder och är med hela tiden och vi har kontakt med flera intressenter som vill bygga och driva anläggningen, säger Flodin.

Annons