Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny myggart hittad i Västra - men den sticks inte

Annons
Ny myggart hittad i Västra - men den sticks inte

En ny myggart för landet har hittats vid miljöundersökningar.

Först i en tjärn utanför Lycksele för fyra år sedan och nu senast i en tjärn i trakterna av Långvattnet, mellan Junsele och Backe.Det är vid Östvattnet som en art av Fjädermyggan, Prosiloserus komensis, upptäckts.

Det var när bottenprover från tjärnen analyserades som den mycket ovanliga myggan upptäcktes.

Lars-Olov "Larsa" Moström från Junsele, SGU anställd, åker landet runt för att ta prover i vatten, i närheten av där det tidigare funnits bergrum för beredskapslagring av olja.

En av provplatserna är Östvattnet i trakterna av Långvattnet, inte långt från Fjällsjögränsen.

På onsdagskvällen var Moström tillsammans med kollegan Patrik Tengwall från SGU, projektledare Per Olov Skoglund, AL Controll Laboratories och biolog Susanne Holmström, samma företag, Linköping, i Långvattnet för att ta nya prover vid Östvattnet.

- Just på dom här lågt stående individerna i biologiska cykeln kan vi snabbt se om det blir miljöförändringar, berättar Per Olov Skoglund.

Susanne Holmström som har rötter i Stenvikstrand i närheten av Nordanjtäl berättar att man i Lycksele funnit fjädermyggor av arten Prosiloserus komensis i prover tagna 1999-2000 och 2001. Varför man hittat dom i Lyckseletrakten finns inget svar på ännu.

Svaret varför de också nu hittats i prover från Långvattnetområdet vet hon inte.

Släktet av arten Prosiloserus komensis har tidigare inte rapporterats från Sverige. Fynden har verifierats av experter i Sverige och Norge.

Larven av arten Prosiloserus komensis påträffades första gången 1950 av en Zvereva i norra Uralfjällen i Ryssland.

Han beskrev då arten som Syndiamesa komensis men kännedomen om dess släktskap har ändrats sedan dess. Larven som kläcks under våren går in i en dvalform under sommaren. Fynd av den ovanliga Prosiloserus komensis har också tidigare rapporterats från Kina och Öst Sibirien.

I stillastående vatten mitt mellan näringsfattig och näringsrik tillstånd har fynden gjorts.

- Östvattent liknar i stort Skolmästartjärnen i Lycksele. Provområdet där en bäck rinner ut är också slående lika, tycker Larsa Moström som gör provtagningar för det miljösäkringsarbete som bedrivs i Sveriges Geologiska Undersökningars regi i samarbete med AL Control Laboratories.

Kort kan sägas att Fjädermyggorna (500 arter i Sverige) har en livscykel som varierar från några få dagar till flera år beroende på art och habiat. Fjädermyggorna är opportunister som växer snabbt vid optimal temperatur och tillgång på föda.

Den växer långsammare vid ogynnsamma miljömässiga faktorer. Vuxna individer lever från fem dagar till två veckor.

En sak är viktig för de som besväras av mygg. Fjädermyggor sticks inte.

I de två prover som togs när tidningen var med kunde Susanne Holmström finna flera larver av Fjädermyggor. Först hemma i labbet kan hon under mikroskopet se om det var de ovanliga Prosiloserus komensis som kom upp med bottenproverna.

Bjärne Engholm

0624-10160

Mer läsning

Annons