Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny chef enligt gamla traditioner

Annons
Ny chef enligt gamla traditioner

Det är långt mellan de högtidliga militära ceremonierna i Sollefteå numera.

Men i tisdags såg det ut som i gamla tider. Västernorrlandsgruppen fick en ny chef och han tillträdde enligt de gamla militära traditionerna.

Den nye chefen heter Martin Bodin. Han är överstelöjtnant och kommer ursprungligen från Undrom. Den militära banan inledde han med värnplikt hos fjälljägarna i Kiruna. Han blev kvar där i 17 år. De senaste fyra åren har jobb och bostad funnits i Stockholm och nu kommer han så att säga hem igen.

- Jag vill inte avge någon avsiktsförklaring redan nu. Jag har varit borta från Västernorrland för länge och vill först sätta mig in i hur det fungerar, sade Bodin sedan han övertagit befälet av tillförordnade chefen, major Lars Berg.

Meningen var att chefen för norra militärdistriktet, general Björn Andersson, skulle närvara. Men en tjock dimma satte käppar i hjulet för den planerade landningen på Midlanda flygplats. Generalen kunde emellertid via Lars Berg hälsa att Bodin fick ta över en grupp som fungerar utmärkt.

Västernorrlandsgruppen är den militära enhet som blev kvar i Sollefteå efter regementsnedläggningarna. Gruppen, som håller till på gamla I21:s område, har 17 anställda, 14 officerare och 3 civilanställda. De ansvarar för utbildning och utveckling av sex hemvärnsbataljoner i länet med tillhörande avtalspersonal och övrig frivilligverksamhet. Utbildningsansvaret omfattar totalt 2 700 personer.

Västernorrlandsgruppen har också ett samarbete med det civila samhället för försvarsplanering. Dessutom samverkar de med kommuner och räddningstjänsten om att utnyttja militära resurser vid katastrofer som översvämningar, skogsbränder, eftersök med mera. Inom gruppen finns också länets enda fredsammunitionsröjare, som ofta samverkar med polisen.

Vid chefstillsättningen på måndagen medverkade Örnsköldsviks hemvärnsmusikkår och en fanvakt. Dessutom fanns representanter från de olika bataljonerna i länet på plats.

jörgen sundin

Annons