Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bro till Hågestaön utreds

/

Bron över till Hågestaön i Sollefteå måste bytas ut. Just nu utreder samhällsbyggnadskontoret möjligheterna att bygga en ny bro på samma ställe eller en helt ny bro från Risön.

Annons

Hågestaön är ett populärt rekreationsområde och utflyktsmål i älven mitt i Sollefteå. Mitt på ön ligger också kommunens reningsverk. Det är transporterna till och från reningsverket som är problemet. Den befintliga bron kan bara ta upp till 18 tons totalvikt och det ställer till stora problem när reningsverket ska frakta kemikalier och slam över bron.

Reningsverket tvingas ta mindre bilar och kan heller inte lasta fullt och det blir både omständigt och ineffektivt.

Nu har samhällsbyggnadskontoret fått i uppdrag att utreda ett nybygge. Mark- och projekteringsansvarige Leif Johansson håller i utredningen. Han har i sin tur anlitat en konsultfirma som tagit fram två olika förslag. Förslag ett innebär en ny bro på samma plats som den nuvarande. Att renovera den befintliga anses inte var ekonomiskt möjligt.

Alternativ två är en ny bro från Risön över till Hågestaön. Den skulle bli i höjd med klättertornet. Där är tanken att bygga en vägbank ut i älven från båda håll och sedan en kortare bro.

– Men vi måste utreda båda alternativen ytterligare, säger Johansson.

Bland annat måste påverkan på fallhöjden för Sollefteåforsen noggrant utredas. Om man bygger nedströms kraftverket så påverkas nämligen fallhöjden och därmed effekten på kraftverket.

När utredningarna är klara blir det upp till politikerna att fatta beslut.

– Det kommer att bli kostsamt att bygga, kanske 20 miljoner kronor.

Vad händer med den gamla bron om det blir en ny bro mellan Risön och Hågestaön?

– Det vet jag inte. Det finns säkert de som vill ha kvar den. Men det är en ekonomisk fråga och ingenting som vi funderat på.

Någon gång under nästa år är det meningen att utredningen ska var helt klar. Politikerna får då bestämma sig för vilket alternativ man föredrar. Projektet ska sedan arbetas in i budgeten så det lär dröja innan det händer någonting.

Mer läsning

Annons