Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu våras det för trendiga mustascher

/
  • Mustaschen är åter på allas läppar. Efter åratal av diverse trendiga skägg har mustaschen kommit till heders. Gunnar Berglund i Sollefteå är en av många som förvaltar traditionen med en mustasch – som faktiskt är ett resultat av Försäkringskassans omorganisation.
  • Gunnar Berglunds mustasch är på sätt och vis ett resultat av Försäkringskassans omorganisation.

Charlie Chaplin hade en lös tandborstmodell. Salvador Dalí vårdade ömt sina knävelborrar. Lasse Åberg och Hans Alfredson går inte att föreställa sig utan.

Och många skulle knappt känna igen Gunnar Berglund utan hans mustasch.

Annons

Skägget har följt i männens fotspår genom hela världshistorien. Assyriska kungar hade skägg med korkskruvslockar, medan eliten i antikens Egypten hade långa, flätade lösskägg.

Liksom romarna tyckte antikens greker om att vara slätrakade. Undantaget var filosofer och andra lärda män, som bar skägg som ett tecken på visdom.

Mustaschen har kommit och gått. Men i dag noterar trendspanarna allt fler elegant vaxade, yvigt fladdrande eller noga tvinnade ansiktsprydnader på gator och torg.

För Gunnar Berglund, till vardags handläggare på Försäkringskassan i Sollefteå, är mustaschen mer eller mindre en livskamrat.

– Den tillkom i början av 70-talet, då det var populärt med mustasch, polisonger och långt hår, säger han.

– Jag växte upp i raggarkulturen och det var ju vanliga attribut. Mustaschen och skinnvästen har följt med mig sedan dess, det har blivit en del av min personlighet, säger han.

Ett skägg kan betyda så mycket. Det lite vilda, ovårdade skägget kan vara ett tecken på att man har en bohemisk läggning; den välformade och noga ansade mustaschen kan signalera pedant, kanske överklass, kanske lite kuf.

I fallet Gunnar Berglund är det däremot glasklart. Åtminstone för den engelsman som såg honom kliva av sin mc på en tur ut mot Höga Kusten.

– Han ropade rätt ut, "love your handlebars, man!" Han kom fram och pratade och var väldigt trevlig. Det är nog ganska många inom bikerkulturen som har den här sortens mustasch.

Hans nuvarande mustasch är faktiskt ett resultat av att Försäkringskassan gjorde en stor omorganisation runt 2007. Det var länge oklart hur framtiden såg ut för kontoren i Ådalen. Kanske skulle arbetsplatsen helt enkelt försvinna.

Men när det stod klart att kontoret i Sollefteå skulle bli kvar gav Gunnar Berglund sig själv en present.

En ny motorcykel. En Kawasaki 900 med rakt avgassystem. Och mustaschen fick växa ut i sin fulla längd.

– Den passade bra med motorcykeln. Och jag kör med öppen hjälm utan visir, så den syns ju.

En enda gång har han försökt göra sig av med mustaschen.

– För tjugo år sedan fick jag för mig att jag skulle vara slätrakad, säger han.

– Syrran höll på att skratta sig fördärvad, hon tyckte jag såg ut som mannen utan överläpp, haha. Vad jag däremot upptäckte var att jag blev väldigt lik min far när jag tog bort den.

Gunnar Berglund är född i Väja och bosatt i Kramfors. På sommaren använder han ofta motorcykeln till och från jobbet – eller en av de många amerikanare han har i sin ägo.

– Jag har alltid gillat jänkare, det har också hängt med sedan raggartiden, säger han.

En Chevrolet Caprice från 1972. En Mercury Cougar från 1979. En Ford Limited från 1984.

Och så, förstås, den senaste i raden – en nästan sex meter lång Lincoln Continental Mark IV från 1976.

– Den mäter 5,95 meter, det är den längsta modellen som gjordes. Motorn är en 7,5 liters V8. Den är härlig att åka i, den kommer jag aldrig att göra mig av med.

Ett annat attribut som följer honom i vått och torrt är skinnvästen. Genom åren har han slitit ut ett antal.

– Hemma kan jag gå i t-shirt eller litet vad som helst. Men så fort jag ska någonstans så åker skinnvästen på. Även här på jobbet. Jag känner mig oklädd annars.

Och efter många års skäggtrend, som började med den konstanta tredagarsstubben inspirerad av Indiana Jones, har mustaschen äntligen kommit till heders igen. Valross, tyrolerlockar, tangorabatt eller cykelstyre?

Det är bara att välja.

Mer läsning

Annons