Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu öppnar Junseles nya tandvårdsklinik

/
  • Dags att röntga. Åke Johansson får garnityret översett av tandhygienist Fabian Naseri på den nya tandvårdskliniken i Junsele.
  • I det blå behandlingsrummet går allt i blått, även prydnaderna.
  • Bert Stenmark, en av de starkast drivande krafterna i att få en tandläkare till Junsele, hälsar Fabian Naseri välkommen.
  • Team Warga Dental: Sudjai Evans, Annika Stenmark. Maria Eriksson, Björn Hägglund och Fabian Naseri.
  • Efter ett års arbete öppnar den nya tandvårdskliniken i Junsele.

Nu har Junseleborna återigen en egen tandläkare på orten.

– Jag har fått ett fantastiskt bemötande, säger Fabian Naseri på Warga Dental.

Annons

Trots protestmöten och kraftiga missnöjesyttringar klubbades beslutet i landstinget redan 2009. Folktandvården i Junsele skulle läggas ned och ersättas av en tandvårdsbuss. En buss som bara skolbarn skulle få använda; övriga ortsbor hänvisades till tandläkaren i Ramsele.

Junseleborna bet ihop. Vreden jäste i takt med att nedläggningen närmade sig; bara några månader innan Folktandvårdens dörrar skulle stängas för gott kulminerade missnöjet i en bred folklig motaktion.

Fick man inte ha Folktandvården kvar ville man åtminstone ha utrustningen – det fanns ju faktiskt tandvårdsföretag som visat intresse. Så Junseleborna hotade med ockupation av lokalerna.

"Polisen kommer att få ingripa", lovade bland annat de båda politiska veteranerna Rolf Engström och Bert Stenmark.

Men så blev det inte. I dag är det en mycket nöjd Bert Stenmark som väntar på trappan till Forumhuset i Junsele.

– Det här känns väldigt, väldigt bra, säger han.

För ett år sedan blev han uppringd av Fabian Naseri, som då drev tandvårdsklinik i Härnösand. Han hade läst en artikel i TÅ om problemen i Junsele och blivit nyfiken.

– Han lät seriös och väldigt intressant. Så vi jobbade vidare, säger Bert Stenmark.

Fabian Naseri hade drivit sin klinik i tio års tid.

– Det har varit väldigt givande år i Härnösand, men jag kände att det är dags att göra något nytt, säger han.

– Valet stod mellan att etablera kliniken i Norge, i Stavanger, eller i Junsele. Det var ett enkelt val; här i Junsele finns en sådan livskvalitet och miljö, för att inte tala om andan.

Flera gånger återkommer Fabian Naseri till den speciella anda som finns i Junsele. Hur byborna inte väntar på att någon annan ska lösa problemen. Hur de tar saker och ting i egna händer.

– De löser sina egna problem. Och stödet har varit otroligt, det finns ett engagemang som vi ska värna om, säger han.

Att etablera en tandvårdsklinik på en ny ort är dock inte gjort i en handvändning. Tillstånd skulle införskaffas, renoveringen skulle planeras, miljöbelastningen kalkyleras, tandläkare konsulteras, kostnadskalkyl presenteras, offerter tas fram, utrustning köpas in.

Och mycket mer.

– Jag har jobbat upp till 18 timmar per dygn. Det har varit otroligt mycket jobb, medger Fabian Naseri och slår ut med armarna.

Förutom företagsflytten handlade det också om familjens eget flyttlass. Men även där visade sig Junseleborna från sin bästa sida.

– Alla ställde upp direkt, berömmer Bert Stenmark.

– Djurparken lånade ut sin lastbil, däckservice skickade flyttgubbar, macken sponsrade bensinen – stödet har varit otroligt, alla har dragit sitt strå till stacken.

Nu på onsdag blir det öppet hus på tandkliniken. Då får man chans att titta runt i de nyrenoverade lokalerna och träffa de fem anställda – allt från tandläkare och tandhygienist till tandsköterskor och sterilbiträde.

– Vi blir en fullvärdig klinik med tillgång till käkkirurgi från Västerås, säger Fabian Naseri.

Mer läsning

Annons