Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrländska barn är duktiga att simma

Annons
Norrländska barn är duktiga att simma

Barn i åldrarna sju till tio år i Västernorrland visar prov på bättre simkunnighet än samma åldersgrupp i landet som helhet.

Svenska livräddningssällskapets undersökning visar att endast 72 procent av barnen i Sverige kan simma 25 meter. Men i Västernorrland klarar 95 procent av barnen den sträckan.

Uppgifter från undersökningen visar att en stor del av barnen kan simma längre än så, många så pass lång sträcka som 200 meter.

Lars Osterman, länskonsulent för Svenska livräddningssällskapet, anser att kommunerna i Västernorrland i allmänhet har en fin simundervisning men att det är viktigt med fortsatt simträning efter det att barnen visat att de kan simma 25 meter. En målsättning som anges i läroplanen är att elever i årskurs fem ska kunna simma 200 meter och kunna hjälpa någon som råkat ut för en nödsituation.

- Det är stor skillnad på att simma 25 och 200 meter, säger Lars Osterman.

Hans uppfattning är att både föräldrar och barnen själva till viss del överskattar sin simförmåga. Barnen simmar på djupt vatten, dyker och leker men att simma 200 meter kräver uthållighet på ett helt annat sätt.

Svenska livräddningssällskapet har också framställt en bok som barn i de lägsta årskurserna får där de på ett enkelt och pedagogiskt sätt får lära sig att undsätta någon som ramlat i vattnet och behöver hjälp.

Barnens livräddarskola tar upp hur de ska påkalla hjälp och hur de gör en förlängd arm genom att sträcka fram något mot en som ramlat i vattnet att greppa tag i.

- Det här är en undervisning som vi sett ger resultat, säger Lars Osterman.

- Det har blivit vanligare att barn räddar barn, de blir inte handlingsförlamade av rädsla utan vet hur de ska agera.

Att simträna barnen är en livförsäkring som både föräldrar och skola har ansvar för. Enligt Osterman är det tyvärr många kommuner som dragit ned på simundervisningen när ekonomin blivit kärv.

ingrid eldeklint

Mer läsning

Annons