Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio sägs upp i Långsele

/
  • Textilias lokaler i Långsele. En kund värd 15 miljoner kronor per år riskerar nu att gå förlorad.

Textilia i Långsele säger upp nio personer. Orsaken är att de riskerar att förlora avtalet med Jämtlands landsting till våren.

Annons

Jämtlands landsting har genomfört en upphandling under hösten, och nu står det alltså klart att uppdraget inte går till Textilia tvätt och textilservice i Långsele.

Jämtlands landsting är en befintlig kund hos företaget. Nuvarande avtal löper ut den sista april 2014.

Uppdraget har nu i stället tilldelats Textilias största konkurrent; Berendsen. Textilia har dock överklagat tilldelningsbeslutet till Förvaltningsrätten. Det tar minst ett par månader innan besked kommer därifrån.

– Vi skulle inte ha överklagat beslutet om vi inte trodde att vi hade möjlighet att vinna. Vi hoppas på att få förnyat förtroende från Jämtlands landsting, men just nu ser det inte ljust ut, säger Fredrik Lagerkvist, vd på Textilia.

Magnus Halén, klubbordförande för IF Metall i Långsele, säger i ett pressmeddelande att beskedet om uppsägningarna känns tufft.

– Vi hade gärna sett att man kunde avvakta med uppsägningarna i väntan på överprövningen. Men vi förstår varför man måste vidta dessa åtgärder, säger han.

Västernorrlands, Västerbottens och Jämtlands landsting är i dag Långseletvättens överlägset största kunder. Avtalet med Jämtland ger ungefär 15 miljoner kronor per år.

– Eftersom det är en av våra största kunder som vi nu riskerar att tappa måste vi se över vår kostnadskostym, säger Lagerkvist.

Varför väntar ni inte med uppsägningarna tills Förvaltningsrätten kommer med slutgiltigt besked?

– Vi måste vidta åtgärder nu, det handlar om ganska långa uppsägningstider för de här personerna. Annars riskerar vi att stå med en för stor kostnadskostym när avtalet löper ut till våren.

Långseletvätten är en stor arbetsplats med i dag drygt 70 anställda. Dessutom sysselsätts ett tiotal personer externt ute på sjukhusen.

– Det känns alltid tråkigt att tvingas säga upp medarbetare, och att riskera att förlora en kund. Men vi ger inte upp hoppet ännu, säger Lagerkvist.

Nu ska Textilia fokusera på att försöka behålla landstinget Jämtland som kund trots allt. Om det inte lyckas ska de jobba hårt för att försöka hitta nya uppdrag.

– Om vi lyckas hitta likvärdiga kunder som fyller tomrummet kan det bli tal om återanställningar. Men man får inte glömma att Jämtland är en väldigt stor kund.

Är du orolig för framtiden?

– Inte för Textilia som helhet, vi är marknadsledande. Och i Långsele får vi som sagt försöka hitta nya kunder om vi inte lyckas behålla Jämtlands landsting.

Mer läsning

Annons