Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturvårdsverket vill inleda vargjakt

/

Naturvårdsverket vill verkställa skyddsjakten på Junselevargen och hennes partner.

Därför vill man nu att kammarrätten upphäver förvaltningsrättens beslut om inhibition.

Annons

Turerna kring Junselevargen blir ständigt fler. För bara ett par dagar sedan berättade allehanda.se om att förvaltningsrätten beslutat att inhibera det beslut om skyddsjakt som fattats av Naturvårdsverket.

Inhiberingen innebär att skyddsjakten inte får träda i kraft innan ärendet prövats rättsligt ytterligare en gång. Annars hade skyddsjakten kunnat inledas redan under måndagen.

Nu vill Naturvårdsverket skynda på saken. Verket anser att skyddsjakt är nödvändigt, eftersom renar dödats av vargarna och renhjordarna skingrats i omfattande utsträckning.

Naturvårdsverket stöttar sig på den nyligen avkunnade domen i kammarrätten, som gäller fjolårets ansökning om skyddsjakt i samma område. Kammarrätten har konstaterat att det då fanns grund för skyddsjakt, en dom som också är rättsligt vägledande eftersom något liknande mål inte tidigare avgjorts.

Naturvårdsverket bedömer att förhållandena i år är i huvudsak desamma som i fjol. Vid ansökan om skyddsjakt är det risken för allvarlig skada som bedöms, och verket anser att det även i år finns en stor risk att en liknande situation uppstår för rennäringen och den aktuella samebyn.

Naturvårdsverket pekar vidare på att samebyn har vidtagit de förebyggande åtgärder som rimligen kan krävas samt att vargen i år har en konstaterat gynnsam bevarandestatus.

Sammantaget anser Naturvårdsverket att det saknas skäl för inhibition, eftersom förhållandena vid den begärda skyddsjakten 2013 liknar dagens situation och att det inte kommer att ändras vid en ny prövning.

Mer läsning

Annons