Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motionera på jobbet

Annons
Motionera på jobbet

I Sollefteå har antalet företag som anlitar företagshälsovården ökat markant de senaste åren.

Från 1997 fram till förra året ökade antalet företagskunder på Niphälsan från 84 stycken till 226.

- Den största ökningen beror på att företag, och även kommunen, anlitar oss mycket mera än tidigare i syfte att förebygga ohälsa och sjukskrivningar bland personal, säger Bengt Söderström, vd i Niphälsan AB.

Många arbetsplatser tenderar att bli mer stillasittande, samtidigt som arbetsuppgifterna blir mer stressfyllda.

Som en följd av det har antalet sjukskrivningar ökat markant de senaste åren. Både i länet och i landet i stort. I syfte att motverka detta är det många arbetsgivare som ger sina anställda möjlighet att röra på sig under arbetstid.

På Niphälsan kan anställda inom kommunen i Sollefteå och företagspersonal i Sollefteå, Ragunda och Kramfors kommuner träna.

En stor del av träningen har tidigare varit remissvar från sjukhuset när människor kommit för att rehabilitera sig, fysiskt eller psykiskt. Men det är inte enbart så längre.

- Sedan några år tillbaka kommer allt fler hit och tränar även i förebyggande syfte. Det kan handla om allt från 30 minuter en gång i veckan till att man kommer hit och tränar flera gånger i veckan, säger Bengt Söderström.

Sedan drygt fyra år tillbaka har anställda på kommunens samhällsbyggnadskontor möjlighet att träna en timme i veckan på arbetstid. Hans-Åke Eriksson, chef på samhällsbyggnadskontoret konstaterar att många använder sig av den möjligheten.

- Det är en hel del här på kontoret som motionerar på arbetstid, ofta i samband med lunchen, men ingen ska känna sig tvingad att utföra en viss speciell aktivitet utan man väljer själv vilken form av motion man vill genomföra. Det har fungerat bra hittills.

Birgitta Olofsson på kontoret tycker att det är bra att det finns en sådan möjlighet.

- Jag brukar använda mig av möjligheten när jag har tid. Det behövs att man rör på sig och tar sig tid att koppla av från arbetet , säger hon.

Mattias Modéen

Mer läsning

Annons