Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mossa, rost och fläckigt krom på gammbilsauktion

/
  • En gammal Ford Taunus kombi drog till sig en del blickar bara för att den var så ovanlig.
  • Till sin hjälp för att synas och höras hade auktionsförrättare Forsberg från Öviks Auktionsverk en drickaback och en träklubba.
  • Gissningsvis hade 300-400 personer tagit sig till den lilla orten Kullberg för att delta vid lördagens veteranbilsauktion.
  • Örjan Carlsson från Ramsele tittade på en Puch-moped.

På lördagen hölls veteranfordonsauktion i Kullberg utanför Junsele. Det var en stor samling av två och fyrhjuliga gamlingar som gick under klubban.

Annons

Bland det 40-tal fordon som skulle säljas fanns både bilar, mopeder, motorcyklar och några traktorer. De var alla märkta av tiden på olika sätt, trasiga rutor, lyktor saknades och solblekt lack.

På vissa bilar växte mossa, andra hade efter år i långgräset blivit golvlösa av rost och hade trösklar lika solida som smörgåsrån. Bland bilarna gick mängder av besökare, Kjell Mähler uppskattade antalet till mellan 300 och 400 personer. Från de yngre generationerna kunde man höra förvånade utrop som:

– Mamma, det finns ingen stereo i den!

Många av de som tittade in i den lyktlösa babyblå Austin A35 konstaterade alla samma sak:

– Det är inte mycket till benutrymme i den.

Två av bilarna drog åt sig många blickar, och de var båda av modellen Plymouth Deluxe med årsmodell 1935. Den blålila som var i bättre skick gick efter ett kortvarigt budkrig för 57 000 kronor, vilket blev dagens högsta bud, dess syskon såldes för 22 000 kronor.

Auktionen sköttes av Öviks Auktionsverk som hade tagit emot förhandsbud på vissa fordon, då började budgivningen på det belopp anbudet låg på. De övriga fordonen hade startbud på 1 000 kronor, vissa såldes på ett bud och andra gick för tiotusentals kronor.

Kjell Mähler köpte in bilsamlingen under 2-3 års tid för 15 år sedan, sedan dess har de stått, men han berättar att det var meningen att de skulle bli ett museum och nu har de fyllt sitt syfte. Därför fick de på lördagen hitta nya ägare.

– De flesta blev sålda, inte ens en handfull blev utan bud.

På lägdan där besökarna parkerade var det fullt, det stod många biltrailers där och lastningen av de sålda fordonen pågick hela eftermiddagen.

Mer läsning

Annons