Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna vill bygga ny skola

/

Moderaterna i Sollefteå vill ha en sammanhållen gymnasieskola. De vill att hyresavtalet på Hågesta sägs upp omedelbart.

– Lokalerna där är inte ändamålsenliga, säger oppositionsråd Bengt Sörlin (M).

Annons

Budskapet är tydligt i den motion moderaterna i Sollefteå lagt. De vill att hyresavtalet på Hågesta sägs upp och att en oberoende fastighetsutredning rörande gamla GB-skolan tillsätts.

Beroende på vad fastighetsutredningen visar vill moderaterna sen att GB-skolan renoveras. Alternativt att det byggs nytt i anslutning till de befintliga lokaler som används i dag.

– Säger vi upp avtalet nu har vi fem år på oss att utreda det här, renovera och bygga nytt i den omfattning som krävs, säger Sörlin.

Han tycker att situationen som den är i dag är ohållbar. Han är emot att elever delas upp på två olika enheter och att lärare måste ta sig mellan skolorna.

Dessutom tycker han att den nuvarande lösningen är ekonomiskt ofördelaktig. Kommunen hyr lokalerna på Hågesta till en kostnad av ungefär 3,5 miljoner kronor per år.

– En hundra år gammal stenkasern lämpar sig inte som utbildningslokal. Det finns inte tillräckligt med uppehålls- och grupprum.

Bengt Sörlin tror att en sammanhållen, modern gymnasiekola är ett måste för att Sollefteå ska vara konkurrenskraftigt.

Men har kommunen råd att bygga en ny skola?

– Självklart har vi det. Vi skulle ha satsat på skolan för längesedan i stället för att bygga ett nytt badhus. Och vi kan alltid ta bort 35-timmarsveckan för anställda i vården, det ger ändå ingenting och det skulle frigöra mycket pengar.

Åsa Sjödén (S), ordförande i barn- och skolnämnden, vill dock ge Hågestagymnasiet en chans.

– Vi var tvungna att göra något för att lösa de problem med lokalerna vi hade på gamla GB-skolan, säger hon.

– Lokalerna är inte optimala på Hågesta, och det är inte önskvärt att ha ett uppdelat gymnasium, men det här var det bästa vi kunde göra.

Hon säger att förvaltningen håller på med en utredning kring gymnasieskolan som ska presenteras i april.

– Jag vill avvakta den. Dessutom ska en utvärdering av den nuvarande lösningen göras när vi varit på Hågesta i tre år. Avtalet ska inte sägas upp nu, jag vill ge det här en chans.

Dessutom tror hon inte att man har råd att bygga en ny skola i dagsläget.

– Pengarna skulle inte räcka även om vi tog bort 35-timmarsveckan, och det vill jag inte göra heller. Den ger mycket, och jag värnar om arbetsmiljön i vården.

Mer läsning

Annons