Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonunderskotti Sollefteå redan nu

Annons
Miljonunderskott

i Sollefteå redan nu

I år ska Sollefteå kommuns ekonomi vara i balans. Klarar inte kommunen det så blir det heller inga 56 miljoner kronor i bidrag av staten. Men det börjar inte bra. Efter årets första två månader ligger man drygt 2,8 miljoner kronor över budget.

- Det är inte bra, säger ekonomichef Tomas Alsfjell.

Sollefteå kommun har varje månad en budgetuppföljning, en så kallad snabbinfo. Resultatet av den senaste, som föredrogs i samband med kommunstyrelsens sammanträde, innebär att kommunledning ska träffa företrädare för vård- och omsorgsnämnden samt barn-, kultur och utbildningsnämnden på tisdag för att närmare diskutera underskottet.

Det är nämligen de två förvaltningarna som står för de största underskotten. Vård- och omsorgsförvaltningen har redan överskridit sin budget med 2520000 kronor och BKU-förvaltningen med 959000 kronor.

- Vad vi hört handlar det framförallt om personalkostnader, säger Alsfjell. Vad beträffar till exempel BKU så har de ett antal tjänster mer än det nyckeltal som styr budgeteringen.

Det budskap de båda förvaltningarna kommer att få på tisdag är mycket tydligt. Håll budgeten.

- Det är inget nytt, så har vi alltid gjort. Men vi kanske lägger extra mycket krut på det i år.

Om underskottet till stor del beror på personalkostnader finns alltså inte mycket annat att göra än att sänka personalkostnaderna. Det skulle alltså innebära att man säger upp anställda.

Hinner man göra det under året?

- Det beror på vilken typ av personalkostnader det är, om det till exempel är övertider. Men det ska vi ta en diskussion om på tisdag, säger Tomas Alsfjell.

Sollefteå kommuns bokslut för 2001 är inte riktigt klart ännu. Men preliminärt ser det ut att handla om ett minus på 44 miljoner kronor. Kommunens bokslut har de senaste åren legat på mellan 30 - 40 miljoner kronor i förlust. Noteras kan att i fjolårets bokslut ingår en hel del kostnader av engångskaraktär på grund av just avtalet med kommundelegationen.

Underskottet för i fjol behöver inte regleras i 2002 års bokslut. Enligt den lagstiftning som gäller sedan 2000, om att alla kommuner måste ha en ekonomi i balans, så har den kommun som trots allt skulle redovisa ett negativt resultat två år på sig att reglera det. Det kravet har dock de kommuner som ingått avtal med kommundelegationen dispens ifrån. Men att ekonomin i år måste vara i balans råder inga oklarheter om. I det avseendet är avtalet mycket tydligt.

Här redovisar vi de största posterna.

Det är inte bara BKU och vård- och omsorgsförvaltningen som redovisar underskott. Underskott visar även socialnämnden med 323000 kronor, räddningstjänsten med 323000 kronor, fastighetsnämnden med 321000 kronor och fastighetsnämnden, avdelningen vatten, avlopp och renhållning, med 260000 kronor.

Positiva siffror visar brand annat fritidskontoret med 184000 kronor, kommunledningskontoret med 397000 kronor och servicekontoret med 355000 kronor.

jörgen sundin

0620-25792

jorgen.sundin@tidningen.to

Mer läsning

Annons