Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljardbelopp satsas i Sollefteå

/
  • Investeringsbeslut för vindkraften,
Jakob Norström, vd Statkraft SCA Vind AB och Milan Kolar, vindkraftschef SCA Energi.

En miljard, det är summan som investeras i Statkrafts och SCA:s andra stora vindpark, den här gången i Sollefteå kommun.

Annons

Statkraft har beslutat om investeringar för första etappen av Statkrafts och SCA:s vindpark i Stamåsen som ligger i Sollefteå och Strömsunds kommuner.

I september beräknas byggstarten ske, och senare sättas i drift under hösten 2012 med en installerad effekt på 60 megawatt.

Stamåsen 1 kommer att bestå av 26 vindturbiner med en effekt på vardera 2,3 megawatt och anläggningen väntas producera cirka 200 gigwattimmar årligen. Totalt kommer vindparkens tillåta 115 megawattimmar, men den begränsade nätkapaciteten i regionen gör att byggnationen genomförs stegvis.

SSVAB har egentligen tillstånd för 50 vindkraftverk i området. Men väljer i en först hand att bygga 26 vindkraftverk. Det har att göra med att det ännu inte finns några bra anslutningar till elnätet.

– Men på Stamåsen kan vi gå in i det befintliga regionala nätet, men bara i den här storleken, förklarar Jakob Norström, vd Statkraft SCA Vind AB .

I den första etappen inveteras hela en miljard svenska kronor. Parken kommer både byggas och drivas av Statkraft SCA Vind AB, ett bolag som ägs till 60 procent av Statkraft och 40 procent av SCA.

– Vi är nu inne i ett intensivt skede och med två stora parker under snar byggnation så känns det som vi äntligen kommit igång med realiserandet av det projekt som vi arbetat med sedan 2007 och som kommer att bidra till ett bättre klimat, säger Norström.

Annons