Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael Sjölund ny ordförande i nu-nämnden

Annons
Mikael Sjölund ny ordförande i nu-nämnden

Mikael Sjölund, 32 år, är ny ordförande i närings- och utvecklingsnämnden.

Han efterträder Elisabet Lassen, som lämnar uppdraget i samband med sitt nya uppdrag som kommunstyrelsens ordförande och ensamt kommunalråd.

Mikael Sjölund har suttit med i nämnden sedan starten och varit med och format de mål som den relativt unga nämnden formulerat. När närings- och utvecklingsnämnden startade sin verksamhet i mitten av 1999 var ansvaret ett övergripande och strategiskt närings- och utvecklingsarbete.

Nämnden har ingen förvaltningschef och inget arbetsutskott. De olika frågorna som gäller utbildning, arbetsliv och allmänkultur förbereds i en ledningsgrupp innan nämnden fattar beslut.

- För närvarande är utbildningsfrågorna när det gäller högskoleutbildning viktiga. Vår förhoppning är att en apoteksutbildning skall förläggas till Sollefteå, säger Mikael Sjölund.

Efter hand har närings- och utvecklingsnämnden tagit över ansvaret för olika verksamheter, bland annat allmänkulturen från barn-, kultur- och utbildningsnämnden och arbetslivsverksamheten från kommunledningskontoret. Kunskapslyftet, Lärcenter, Open for Business och en ungdomssamordnare ingår också i ansvarsområdet.

Det nya uppdraget som ordförande i nu-nämnden innebär en arbetsinsats som är 25 procent av en heltid.

- Det här innebär att jag kommer att arbeta på ett annat sätt i mitt ordinarie jobb som kommunikatör på SNT, ett holländskt företag som driver det företag som Telia startade på Nipanområdet, säger Mikael Sjölund.

Förutom sitt jobb som kommunikatör är han också facklig förtroendeman för Seko på sin arbetsplats. Sin politiska karriär började han i socialnämnden, där han fortfarande är ledamot.

- Det var mitt engagemang i Röda korset och mitt arbete med utbildningsfrågor när det gäller mänskliga rättigheter som gjorde att jag tackade ja till uppdraget i socialnämnden, säger Mikael Sjölund.

Han är vice ordförande i regionalrådet för södra Norrland i Röda Korset.

- Det nätverk och de erfarenheter jag har från rödakorsarbetet har jag nytta och glädje av som ledamot i socialnämnden, men ännu så länge har har den erfarenheten inte kommit till nytta i nu-nämnden, men det kanske blir, säger han.

Uppdraget som ordförande gäller i första hand året ut.

Efter valet i höst skall nya styrelser och nämnder utses i kommunen.

gaje blixt

0620-257 91

gaje.blixt@tidningen.to

Mer läsning

Annons