Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket godkänner 666 nya asylplatser i Sollefteå – handlar om fem nya boenden

Migrationsverket har godkänt fem nya asylboenden i Sollefteå kommun. Totalt rör det sig om 666 platser.

Annons

Den senaste upphandlingen av så kallat ABT-boende, asylboende tillfälligt, blev klar i onsdags, den 1 juni. Migrationsverket har totalt upphandlat 102 000 platser. Men knappt hälften kommer att behövas.

- Som det ser ut nu kommer behovet att var någonstans mellan 43 000 och 53 000 platser, säger Cecilia Borgh, enhetschef på Migrationsverket i Kramfors.

Cecilia Borgh, enhetschef Migrationsverket.

Det innebär att långt ifrån alla som nu accepterats kommer få några asylsökande tilldelade. Det vet man mer om tidigast i september när avtalen ska skrivas under. Innan dess händer inte mycket.

Vad gäller Sollefteå kommun så handlar det om fem anläggningar som godkänts. Vilka adresser det rör sig om, alltså var boendena finns rent fysiskt, går man inte ut med ännu, av hänsyn till attentatsrisken.

Ett av anbuden som godkänts är helt sekretessbelagt. Det handlar om ett boende med 150 platser. Jokarjo, Bert Karlssons bolag, har godkänts för två boenden. Ett med plats för 100 boende och ett med plats för 200 personer. Dessutom har Nämforsens Gästgiveri AB fått tillstånd för 66 platser i före detta Turisthotellet.

Utöver det har också har Hero Sverige AB godkänts för 150 platser. De driver redan idag ett asylbonde och ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Gålsjö bruk.

- Det är inget nytt. Det är en förlängning av det befintliga avtalet, säger Maria Wennberg, Hero Sveriges platscef på Gålsjö.

Allehanda har också varit i kontakt med Jokarjo. Men de vill inte närmare berätta om sina planer i Sollefteå innan allting är klart.

- Vi säger aldrig något förrän kontrakten är skrivna, säger Mats Hellström från Jokarjo

I Sollefteå kommun finns idag 350 ABT-platser. Dessutom finns två ABK-boenden, anläggningsboenden kollektiv. Det är boenden som drivs av Migrationsverket själv och där man som boende kollektivt hjälps åt. I Sollefteå handlar det om Vintergården i Helgum och den nya asylboendet på Hågesta. Totalt rör det sig om cirka 200 platser. Dessutom finns ungefär 220 asylsökande i lägenhetsboende.

Hur många av de nya platserna som kommer att besättas avgörs i höst och det kan också vara så att fler än platserna på Gålsjö är redan befintliga boenden som förlängs. Jokarjo däremot har ingen verksamhet i komunen sedan tidigare.

Läs också: Appelbergs kan bli asylboende

Läs också: Nytt asylboende på Hågestaområdet

Mer läsning

Annons