Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellersta Norrland får miljoner i stöd

Arbetsförmedlingen i Sollefteå välkomnar det krisstöd som EU-kommissionen beslutat att betala ut till bland annat mellersta Norrland. Extraresurser behövs för att få ner den höga ungdomsarbetslösheten i Sollefteå som ligger på nära 30 procent.

Annons

– Självklart är det välkommet att vi får extraresurser till en så angelägen och prioriterad målgrupp, säger Laila Öhrling som är chef för Arbetsförmedlingen i Sollefteå.

Det är tre regioner i Sverige som valts ut av EU-kommissionen mot bakgrund av att ungdomsarbetslösheten där överstiger 25 procent. En oacceptabel nivå, anser kommissionen som skjuter till 780 miljoner kronor de kommande två åren. Samtidigt ska regionerna och staten bidra med ytterligare en tredjedel av den summan. Stödet blir därför totalt en dryg miljard kronor.

Och det behövs. För närvarande är 150 000 ungdomar i Sverige utan jobb. Då det gäller mellersta Norrland ligger Sollefteå sämst till där 29,5 procent av ungdomar mellan 18 och 24 år är arbetslösa. Timrå har 27,9 procents ungdomsarbetslöshet och i Kramfors kommun är siffran 25,9 procent.

Mellersta Norrland innefattar Västernorrlands och Jämtlands län. Hur stor del av pengarna som kommer att gå till regionen är ännu inte klart. Och då inte heller hur fördelningen ser ut mellan berörda kommuner. För Laila Öhrling och hennes kollegor kommer stödet som ett oväntat men välkommet brev på posten.

– Men vi kommer inte att få tillgång till pengarna direkt. Vi vet inte när och i vilken form men vi hoppas på en bra tilldelning och att det går ganska fort.

Laila Öhrling tror att pengarna kommer att användas i projektform och i ett samarbete med andra kommuner. De två andra regioner som får ta del av EU-kommissionen är norra Mellansverige och Sydsverige.

Mer läsning

Annons